duminică, 4 ianuarie 2015
Pizza turceasca
Ingrediente : pentru 6 pizza
-600 g faina
-2 lingurite sare
-25 g drojdie proaspata
-1 lingurita zahar
-100 ml ulei
-300 ml lapte caldut
Ingrediente pentru umplutura :
-600 g ficatei de pui
-1 ceapa rosie mare
-2 catei de usturoi
-2 linguri de ulei
-sare, piper, patrunjel verde tocat dupa gust
+ pentru presarat deasupra cascaval razuit
Preparare :
Pentru umplutura se toaca ceapa si usturoiul marunt si se soteaza cu uleiul intr-o tigaie. Dupa cateva minute se adauga si ficatelul taiat cubulete si se soteaza pana se evapora tot lichidul. Se potriveste la gust cu sare, piper, patrunjel tocat si se lasa la racit.
Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul si drojdia si se lasa 2-3 minute pana se umfla drojdia. Separat se cerne faina intr-un vas, se adauga sarea, uleiul, laptele cu drojdia si se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se poate adauga putina faina. Se lasa 1 ora la dospit, in vasul in care s-a framantat. Se acopera cu un servet curat de bucatarie si se lasa intr-un loc caldut.
Se imparte aluatul in 6 parti egale. Se ia o bucatica de aluat, se intinde in forma ovala, se ruleaza putin marginile, se aduna si se apasa capetele, dand forma unei barcute. Se muta barcutele intr-o tava tapetata cu hartie de copt siliconata. Mie mi-au incaput trei barcute intr-o tava mare. Se ung marginile barcutelor cu ou batut, se imparte umplutura in ele, se presara cascaval razuit din abundenta.
Se coc in cuptorul preincalzit la 190-200 grade, pana se rumenesc frumos. Se poate servi ca atare sau cu mustar/ketchup.
Tort mousse de cafea
Ingrediente pentru blat : pt.o forma cu diametrul de 26 cm
-6 oua
-3 linguri apa
-1 plic zahar vanilat
-180 g zahar
-9 linguri cu varf de faina
-2 linguri cacao
-2 linguri ulei
-1 plic praf de copt
Pentru crema :
-2 galbenusuri
-100 g zahar
-100 ml cafea naturala fiarta, neindulcita
-100 g ciocolata cu lapte de buna calitate
-1 pliculet de cafea ness
-200 ml frisca lichida Meggle, Hulala (Meggle e cea mai buna)
-10 g gelatina (praf, granule)
-250 g mascarpone
-2 linguri cu varf de crema de alune (de buna calitate) Nutella, Fineti etc
+crema de alune Nutella, Fineti pentru asamblarea tortului
Preparare :
Pentru blat, separam galbenusurile de albusuri. Albusurile si apa se bat spuma tare cu un praf de sare (cu mixerul), se adauga vanilia si zaharul si se mai bate 1 minut. Se adauga galbenusurile, uleiul si faina cernuta impreuna cu praful de copt si pudra de cacao.
Fundul formei se tapeteaza cu hartie de copt siliconata, iar marginile se ung cu ulei. Se toarna compozitia pregatita si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana la proba cu scobitoarea. Dupa ce s-a copt, se desprind marginile blatului cu un cutit, se rastoarna blatul si se indeparteaza hartia de copt. Se lasa la racit. Se taie blatul in trei .
Pentru crema, se freaca galbenusurile cu zaharul si putina cafea fiarta (dar racita) pana se obtine o consistenta spumoasa. Se adauga si restul de cafea fiarta si se fierbe pe baie de aburi aproximativ 8 minute. Se ia de pe foc si se adauga imediat ciocolata rupta bucatele, nessul si gelatina. Se amesteca pana la omogenizare. Se lasa la racit (sa nu va speriati, crema nu se va ingrosa de tot).
Se bate frisca intr-un bol. Intr-un alt bol mai mare se freaca mascarponele (cu mixerul) si se adauga putin cate putin din crema de cafea, iar la urma frisca batuta si cele doua linguri de crema de alune Nutella, Fineti etc. Vom obtine o crema fina, usoara, delicioasa.
Asamblare : Blat + se unge cu Nutella + crema de cafea + blat + se unge din nou cu Nutella + crema de cafea + blat + se acopera tortul cu crema de cafea. Am lasat la urma vreo 3-4 linguri de crema de cafea, in care am adaugat 1 lingura de Nutella si am ornat tortul.
Papuci cu magiun
Ingrediente pentru aluat :
-600-650 g faina
-5 linguri untura de porc
-150 g unt / margarina moale
-35 g drojdie proaspata
-3 linguri zahar pudra
-un pahar de 200 g smantana
-o jumatate de lingurita sare
+gem de prune pentru umplutura
Preparare :
Smantana se incalzeste in microunde putin (doar calduta sa fie, nu fierbinte) si se dizolva in ea drojdia. Se lasa 2-3 minute.
Intre timp, intr-un vas se cerne faina, se adauga untura de porc, margarina, zaharul pudra, sarea si smantana cu drojdia. Se framanta un aluat moale. Se mai adauga putina faina, daca vedem ca aluatul e foarte unsuros, dar oricum aluatul trebuie sa ramana moale. Eu am mai pus in jur de 50 g faina.
Intindem imediat (nu se lasa la dospit) o foaie de circa 4 mm grosime si decupam cercuri cu un pahar (5-6 cm diametru gura paharului). Resturile de aluat se framanta/intind/decupeaza din nou.
In mijlocul fiecarui cerculet se pune o jumatate de lingurita de gem de prune, se ridica in sus marginile cercului si se apasa bine-bine (altfel se vor desface in timpul coacerii). Eu dupa vreo 5-8 minute de coacere am scos tava si cu ajutorul a doua lingurite am apasat la loc cerculetele care s-au desfacut.
Se coc in cuptorul preincalzit la 190 grade pana se rumenesc. Nu le uscati in exces.
Dupa ce s-au racit putin, se tavalesc in zahar pudra.
Cornulete grecesti
Ingrediente :
-500 g faina
-25 g drojdie proaspata
-100 g unt/margarina moale
-2 galbenusuri
-3 lingurite de sare (fara varf)
-300 ml lapte caldut
Ingrediente pentru umplutura :
-250 g sunca presata
Ingrediente pentru uns/presarat deasupra :
-1 ou
-sare grunjoasa
Preparare :
Pentru aluat, in laptele caldut (nu fierbinte !) se dizolva drojdia si se lasa 2-3 minute sa se umfle.
Intr-un vas se cerne faina (faina se cerne intotdeauna, ca aluatul sa creasca mai frumos), se adauga sarea, galbenusurile, untul/margarina moale si laptele cu drojdia. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina, daca e nevoie. Se lasa aluatul la dospit (intr-un loc caldut) in vasul in care s-a framantat, se acopera cu un servet curat de bucatarie. Se lasa circa 1 ora si jumatate (pana isi dubleaza volumul).
Pentru umplutura, se taie sunca presata fasiute.
Aluatul se intinde in forma dreptunghiulara si cu ajutorul unui cutit se taie fasii, apoi patratele de circa 7*7 cm. Se pune pe fiecare patratel 3-4 fasiute de sunca, se ruleaza si se da forma de cornulet.
Se pun cornuletele intr-o tava tapetata cu hartie de copt siliconata, se ung cu ou batut si se presara cu putina sare grunjoasa.
Se coc in cuptorul preincalzit la 190-200 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. Intr-o cutie etansa (si in camara) vor ramane fragede zile intregi.
Turta dulce
Ingrediente pentru aluat :
-500 g faina
-100 ml miere
-150 g zahar pudra
-1 lingurita cu varf de cuisoare macinate
-2 lingurite cu varf de scortisoara macinata
-1 lingurita bicarbonat de sodiu
-2 oua
-150 g unt /margarina moale
Pentru ornat deasupra :
-o jumatate de albus de ou
-100 g zahar pudra
-1 ligurita zeama de lamaie
Preparare :
Se cerne faina intr-un vas. Se adauga mierea calduta (se incalzeste in microunde cateva secunde sau se tine borcanul in apa fierbinte cateva minute), zaharul pudra, mirodeniile, ouale, untul/margarina moale si bicarbonatul care se stinge cu zeama de lamaie (se pune bicarbonatul intr-o cescuta, se stoace zeama de lamaie si se amesteca).
Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Cu siguranta veti mai adauga putina faina.
Se intinde aluatul (de grosimea unui deget, deci nu subtire ca se vor usca in timpul coacerii), se decupeaza diferite forme, se pun in tava tapetata cu hartie de copt siliconata.
Se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade cateva minute. Nu le uscati in exces ca vor ramane tari. Daca in timpul coacerii ridicati o turta si vedeti ca s-a inchis putin dedesubt la culoare, e gata.
Dupa ce s-au racit complet, se orneaza dupa preferinta. Ornamentul de pe turtele mele sunt opera fetitei mele de 13 ani.
Pentru ornat se bate albusul cam pe jumatate, se adauga zaharul pudra si se mai bate putin, se adauga zeama de lamaie. Se pune intr-un pos cu varful subtire si se orneaza dupa plac. Se lasa macar o ora la uscat.
Intr-o cutie etansa vor ramane fragede saptamani intregi.