Foi fragede umplute cu orice tip de gem acrişor de casă. O prajitură mai simplă ca aceasta nici nu se poate concepe. E foarte gustoasă, merită încercată !
Ingrediente pentru foi: dimensiunea tăvii 25 * 35 cm - tavă mare de aragaz
- 2 gălbenuşuri
- 150 g untură
- 100 g unt sau margarină
- 200 g zahăr pudră
- coaja răzuită de la o lămâie
- 600-650 g făină albă
- un praf de sare
- 1 plic praf de copt
- 4 linguri smântână
+ 2 linguri rase de cacao de bună calitate
+ gem acrişor de casă pentru umplut foile - de caise / vişine / zmeură etc.
- 2 gălbenuşuri
- 150 g untură
- 100 g unt sau margarină
- 200 g zahăr pudră
- coaja răzuită de la o lămâie
- 600-650 g făină albă
- un praf de sare
- 1 plic praf de copt
- 4 linguri smântână
+ 2 linguri rase de cacao de bună calitate
+ gem acrişor de casă pentru umplut foile - de caise / vişine / zmeură etc.
Preparare:
Pentru aluat, într-un bol încăpător se cerne făina împreună cu praful de copt, se adaugă sarea, zahărul pudră şi se amestecă puţin cu mâna aceste ingrediente uscate. În mijloc se face o adâncitură, se adaugă gălbenuşurile, smântâna, untura, untul / margarina, coaja de lămâie şi se frământă rapid un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adăuga puţină făină dacă e nevoie.
Aluatul astfel obţinut se împarte în 3 părţi egale, două părţi se pun înapoi în bolul în care s-a frământat, se adaugă cacaua şi eventual o lingură de lapte şi se frământă bine, până ce se încorporează bine cacaua. Aluatul cu cacao se împarte din nou în două părţi egale. Deci, în final trebuie să avem o foaie albă şi două cu cacao.
Se întind pe rând foi de dimensiunea tăvii. Tava se tapetează cu hârtie de copt siliconată, se aşază o foaie cu cacao, se înţeapă cu furculiţa, se unge cu gem de casă acrişor (nu vă zgârciţi cu gemul), apoi se aşază foaia albă, se înţeapă foaia cu furculiţa, se unge cu gem, apoi se acoperă cu ultima foaie cu cacao şi se înţeapă din nou cu furculiţa.
Prăjitura se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade circa 50-60 de minute. După ce se răceşte puţin, se presară cu zahăr pudră.
Pentru aluat, într-un bol încăpător se cerne făina împreună cu praful de copt, se adaugă sarea, zahărul pudră şi se amestecă puţin cu mâna aceste ingrediente uscate. În mijloc se face o adâncitură, se adaugă gălbenuşurile, smântâna, untura, untul / margarina, coaja de lămâie şi se frământă rapid un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adăuga puţină făină dacă e nevoie.
Aluatul astfel obţinut se împarte în 3 părţi egale, două părţi se pun înapoi în bolul în care s-a frământat, se adaugă cacaua şi eventual o lingură de lapte şi se frământă bine, până ce se încorporează bine cacaua. Aluatul cu cacao se împarte din nou în două părţi egale. Deci, în final trebuie să avem o foaie albă şi două cu cacao.
Se întind pe rând foi de dimensiunea tăvii. Tava se tapetează cu hârtie de copt siliconată, se aşază o foaie cu cacao, se înţeapă cu furculiţa, se unge cu gem de casă acrişor (nu vă zgârciţi cu gemul), apoi se aşază foaia albă, se înţeapă foaia cu furculiţa, se unge cu gem, apoi se acoperă cu ultima foaie cu cacao şi se înţeapă din nou cu furculiţa.
Prăjitura se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade circa 50-60 de minute. După ce se răceşte puţin, se presară cu zahăr pudră.
Poftă bună !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu