vineri, 20 martie 2015

Scoruse sau Minciunele


Aluat fraged, pufos si gust foarte aromat. Va avea un succes garantat in randul familiei.



Ingrediente pentru aluat : pentru circa 38 bucati
-300 g faina
-1 ou intreg + 2 galbenusuri
-5 linguri cu varf de smantana (25 % grasime)
-1 lingura zahar pudra
-1 lingura rom (bautura, nu esenta)
-coaja razuita de la o jumatate de lamaie
-un sfert de lingurita bicarbonat de sodiu
-o jumatate de lingurita sare
+ 1 litru si jumatate de ulei pentru prajit scorusele
-zahar pudra pentru tavalit

Preparare :
     Intr-un vas se cerne faina, se adauga sarea, zaharul pudra, ouale, smantana, romul, coaja razuita de lamaie si bicarbonatul stins cu 2 linguri de zeama de lamaie. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina. Se lasa aluatul pe masa de lucru presarata cu faina 20 de minute, sa se odihneasca.
    Se intinde aluatul foaie subtire (3 mm grosime), se taie fasii late de circa 2,5 - 3 cm latime si apoi romburi de circa 13-14 cm lungime. In mijlocul fiecarui romb se face o crestatura mica. Se trage un colt al aluatului prin aceasta taietura (vezi imaginile de mai jos).
    Se pune uleiul la infierbantat intr-o cratita (uleiul trebuie sa fie macar de 3 degete in cratita) si se prajesc scorusele, cate 5-6 bucati deodata (se intorc dintr-o parte pe alta, pana se rumenesc frumos). Focul sa fie mediu, ca altfel se vor arde si nu se vor patrunde. Se scot scorusele prajite cu o spumiera pe servetele de bucatarie (ca sa absoarba uleiul in exces). Cand s-au racit aproape de tot, se tavalesc prin zahar pudra.























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu