O prajitura deosebit de gustoasa. Foi cu miere de albina si cacao si crema fina cu dulce de leche si coniac. Aceasta prajitura este de origine armeneasca, dar ulterior s-a raspandit si in tari precum Cehia si Slovacia. V-o recomand, e delicioasa...
Ingrediente pentru foi : dimensiunea tavii 25*35 cm
-700 g faina
-300 g zahar pudra
-250 g unt (obligatoriu unt, nu margarina. Eu am folosit cel de tip B, cu 65 % grasime)
-3 linguri cacao de buna calitate
-4 linguri miere
-3 oua
-1 lingura bicarbonat de sodiu stins cu cateva lingurite de zeama de lamaie
-700 g faina
-300 g zahar pudra
-250 g unt (obligatoriu unt, nu margarina. Eu am folosit cel de tip B, cu 65 % grasime)
-3 linguri cacao de buna calitate
-4 linguri miere
-3 oua
-1 lingura bicarbonat de sodiu stins cu cateva lingurite de zeama de lamaie
Ingrediente pentru crema :
- 400 g lapte condensat la conserva (eu am folosit lapte condensat marca Auchan la 397 g, pe conserva scrie Lait concentré, sucré)
-250 g unt cu 82 % grasime (obligatoriu unt, nu margarina)
-2 plicuri budinca de vanilie
-4 linguri de zahar
-700 ml lapte
-170 g alune nesarate, macinate (din aceasta cantitate punem putin la o parte pentru presarat deasupra, restul vine in crema)
-2 linguri de coniac fin, de buna calitate (ca sa nu dati banii pe o sticla intreaga, se poate cumpara mai putin de la orice restaurant / bar)
- 400 g lapte condensat la conserva (eu am folosit lapte condensat marca Auchan la 397 g, pe conserva scrie Lait concentré, sucré)
-250 g unt cu 82 % grasime (obligatoriu unt, nu margarina)
-2 plicuri budinca de vanilie
-4 linguri de zahar
-700 ml lapte
-170 g alune nesarate, macinate (din aceasta cantitate punem putin la o parte pentru presarat deasupra, restul vine in crema)
-2 linguri de coniac fin, de buna calitate (ca sa nu dati banii pe o sticla intreaga, se poate cumpara mai putin de la orice restaurant / bar)
Ingrediente pentru glazura de ciocolata :
-160 g ciocolata cu lapte+amaruie, in amestec (de buna calitate)
-20 g unt
-50 ml frisca lichida
-160 g ciocolata cu lapte+amaruie, in amestec (de buna calitate)
-20 g unt
-50 ml frisca lichida
Preparare :
Pentru foi, se pune untul si mierea intr-un vas si se incalzesc pana se topeste untul (nu se fierb). Se ia compozitia de pe foc, se adauga si restul ingredientelor. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca la framantare aluatul nu se leaga, se mai poate adauga putin unt topit, iar daca aluatul este prea moale, atunci se pune putina faina. Aluatul framantat se imparte in 6 parti egale. Se intind pe rand foi subtiri, care se coc pe dosul tavii, in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Nu uscati foile in exces (cand incepe foaia pe margini sa-si schimbe culoarea, dar la atingere e inca moale, e gata). Eu am pus pe dosul tavii hartie de copt siliconata si asa am copt foile. Hartia se va indeparta doar cand foaia s-a racit de tot.
Pentru crema, laptele condesat se pune cu tot cu conserva intr-un vas, se toarna apa sa treaca de nivelul conservei si se fierbe la foc potrivit timp de doua ore. Se completeaza cu apa fierbinte, ca apa sa fie mereu peste nivelul conservei. Astfel, laptele condensat se transforma in dulce de leche, un caramel fin si delicios. Aceasta operatiune sa o faceti cu o zi inainte, iar dupa ce s-a racit, puneti conserva la frigider peste noapte. Sa o incepeti doar a doua zi.
Praful de budinca se amesteca cu zaharul, se pune treptat laptele si se fierbe, pana se ingroasa. Se lasa la racit.
Untul se freaca cu mixerul, se adauga treptat crema de budinca racita, dulcele de leche si se amesteca la viteza mica a mixerului pana se omogenizeaza. Ultima data se omogenizeaza si cu alunele macinate si cu cele 2 linguri de coniac.
Cu aceasta crema umplem foile, apasand fiecare foaie, ca sa se lipeasca bine de crema. Deasupra se intinde glazura de ciocolata si se presara cu alunele macinate puse la o parte.
Pentru glazura se topesc ingredientele pe baie de aburi, amestecand continuu, pana la omogenizare.
Prajitura se tine la frigider si se taie doar a doua zi, dupa ce s-au inmuiat foile.
Pentru foi, se pune untul si mierea intr-un vas si se incalzesc pana se topeste untul (nu se fierb). Se ia compozitia de pe foc, se adauga si restul ingredientelor. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca la framantare aluatul nu se leaga, se mai poate adauga putin unt topit, iar daca aluatul este prea moale, atunci se pune putina faina. Aluatul framantat se imparte in 6 parti egale. Se intind pe rand foi subtiri, care se coc pe dosul tavii, in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Nu uscati foile in exces (cand incepe foaia pe margini sa-si schimbe culoarea, dar la atingere e inca moale, e gata). Eu am pus pe dosul tavii hartie de copt siliconata si asa am copt foile. Hartia se va indeparta doar cand foaia s-a racit de tot.
Pentru crema, laptele condesat se pune cu tot cu conserva intr-un vas, se toarna apa sa treaca de nivelul conservei si se fierbe la foc potrivit timp de doua ore. Se completeaza cu apa fierbinte, ca apa sa fie mereu peste nivelul conservei. Astfel, laptele condensat se transforma in dulce de leche, un caramel fin si delicios. Aceasta operatiune sa o faceti cu o zi inainte, iar dupa ce s-a racit, puneti conserva la frigider peste noapte. Sa o incepeti doar a doua zi.
Praful de budinca se amesteca cu zaharul, se pune treptat laptele si se fierbe, pana se ingroasa. Se lasa la racit.
Untul se freaca cu mixerul, se adauga treptat crema de budinca racita, dulcele de leche si se amesteca la viteza mica a mixerului pana se omogenizeaza. Ultima data se omogenizeaza si cu alunele macinate si cu cele 2 linguri de coniac.
Cu aceasta crema umplem foile, apasand fiecare foaie, ca sa se lipeasca bine de crema. Deasupra se intinde glazura de ciocolata si se presara cu alunele macinate puse la o parte.
Pentru glazura se topesc ingredientele pe baie de aburi, amestecand continuu, pana la omogenizare.
Prajitura se tine la frigider si se taie doar a doua zi, dupa ce s-au inmuiat foile.
Pofta buna !!!
O reteta delicioasa! Felicitari si succes in continuare!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pentru apreciere !
Ștergere