Blat moale, aromat cu nuci, cremă fină şi deosebit de gustoasă cu ness. O reţetă simplă, dar delicioasă ! Merită încercată !
Ingrediente pentru blat: dimensiunea tăvii 25*35 cm
- 230 g făină albă
- 225 g zahăr
- un praf de sare
- 1 plic praf de copt (12 g)
- 150 ml lapte
- 150 ml ulei
- 5 ouă
- 1 măr curăţat şi dat pe răzătoarea cu ochiuri mari
- 300 g nuci / alune nesărate măcinate (eu am pus pe din două)
- 230 g făină albă
- 225 g zahăr
- un praf de sare
- 1 plic praf de copt (12 g)
- 150 ml lapte
- 150 ml ulei
- 5 ouă
- 1 măr curăţat şi dat pe răzătoarea cu ochiuri mari
- 300 g nuci / alune nesărate măcinate (eu am pus pe din două)
Ingrediente pentru cremă:
- 600 ml lapte
- 1 plic praf de budincă cu gust de vanilie Dr. Oetker
- 2 linguri cu vârf de amidon alimentar
- 200 g zahăr
- 2 linguri cafea ness
- 200 g unt la temperatura camerei, cu 80 % grăsime (obligatoriu unt, nu margarină)
- 600 ml lapte
- 1 plic praf de budincă cu gust de vanilie Dr. Oetker
- 2 linguri cu vârf de amidon alimentar
- 200 g zahăr
- 2 linguri cafea ness
- 200 g unt la temperatura camerei, cu 80 % grăsime (obligatoriu unt, nu margarină)
Preparare:
Pentru blat, se separă ouăle. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul (cu mixerul), până ce compoziţia se deschide la culoare şi devine o spumă densă, apoi se adaugă treptat uleiul, laptele, făina cernută împreună cu praful de copt. Se opreşte mixerul şi cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se incorporează mărul dat pe răzătoare, nucile / alunele măcinate şi ultima dată, cu grijă albuşurile bătute spumă tare cu un praf de sare.
Compoziţia astfel pregătită se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt siliconată şi se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până la proba cu scobitoarea (circa 45-50 de minute, depinde de cuptor). Se lasă blatul la răcit, apoi se taie în două pe orizontală.
Pentru cremă, praful de budincă se amestecă cu amidonul alimentar şi cu zahărul, apoi se adaugă treptat laptele, ca să nu facă cocoloaşe. Se fierbe, până se îngroaşă, apoi în crema fierbinte se încorporeză cafeaua ness. Se lasă la răcit.
Untul se freacă puţin cu mixerul, se adaugă treptat şi crema răcită şi se amestecă până la omogenizare(cu mixerul, pe o treaptă mai mică de viteză).
Pentru blat, se separă ouăle. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul (cu mixerul), până ce compoziţia se deschide la culoare şi devine o spumă densă, apoi se adaugă treptat uleiul, laptele, făina cernută împreună cu praful de copt. Se opreşte mixerul şi cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se incorporează mărul dat pe răzătoare, nucile / alunele măcinate şi ultima dată, cu grijă albuşurile bătute spumă tare cu un praf de sare.
Compoziţia astfel pregătită se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt siliconată şi se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până la proba cu scobitoarea (circa 45-50 de minute, depinde de cuptor). Se lasă blatul la răcit, apoi se taie în două pe orizontală.
Pentru cremă, praful de budincă se amestecă cu amidonul alimentar şi cu zahărul, apoi se adaugă treptat laptele, ca să nu facă cocoloaşe. Se fierbe, până se îngroaşă, apoi în crema fierbinte se încorporeză cafeaua ness. Se lasă la răcit.
Untul se freacă puţin cu mixerul, se adaugă treptat şi crema răcită şi se amestecă până la omogenizare(cu mixerul, pe o treaptă mai mică de viteză).
Asamblare:
Blat + 3/4 de cremă ness + blat + restul de cremă + ciocolată răzuită deasupra.
Blat + 3/4 de cremă ness + blat + restul de cremă + ciocolată răzuită deasupra.
Poftă bună !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu