luni, 4 aprilie 2016

Prăjitura caramel


Două foi pufoase cu cacao, două foi cu albuşuri şi nuci / alune nesărate, iar între foi o cremă delicioasă de caramel. Vă provoc s-o încercaţi, n-o să vă pară rău...



Ingrediente pentru blatul cu cacao: dimensiunea tăvii 25*35 cm
- 8 ouă
- 8 linguri zahăr
- 8 linguri apă călduţă
- 8 linguri făină
- 2 linguri cacao de bună calitate
- 1 plic praf de copt
Ingrediente pentru foile de bezea cu nuci / alune:
- 6 albuşuri
- 200 g zahăr pudră
- 12 linguri cu vârf de nuci / alune nesărate măcinate
Ingrediente pentru crema caramel:
- 300 g zahăr tos
- 250 ml frişcă pentru gătit
- 400 ml lapte
- 6 gălbenuşuri
- 2 plicuri budincă cu gust de vanilie
- 250 g unt cu 80 % grăsime, la temperatura camerei (obligatoriu unt, nu margarină)
Preparare:
    Pentru blatul cu cacao, se înjumătăţesc ingredientele, deoarece se coc separat două foi de pandişpan.
Deci, se separă 4 ouă. Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare (cu mixerul), se adaugă treptat 4 linguri de zahăr, 4 linguri de apă călduţă si cele 4 galbenusuri. Se opreşte mixerul şi cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se încorporează făina cernută împreună cu jumătate de plic praf de copt şi 1 lingură cacao (cu mişcări de jos în sus ca să rămână pufoasă).
Compoziţia se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt siliconată şi se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până la proba cu scobitoarea.
La fel se va proceda şi cu a doua foaie de pandişpan.
    Pentru foile cu albuşuri şi nuci / alune se înjumătăţesc din nou ingredientele, deoarece se vor coace tot două foi.
Deci, 3 albuşuri se bat spumă tare cu un praf de sare, se adaugă treptat 100 g zahăr pudră şi se mai bate puţin, până ce compoziţia luceşte frumos. Se opreşte mixerul şi cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se încorporează cu grijă 6 linguri cu vârf de nuci / alune măcinate (cu mişcări de jos în sus ca să nu distrugem bezeaua).
Se toarnă / se nivelează compoziţia în tava tapetată cu hârtie de copt siliconată şi se coace în cuptorul preîncălzit la 160 de grade, până la proba cu scobitoarea.
La fel se va proceda şi cu a doua foaie de bezea.
    Pentru cremă, într-un vas se caramelizează zahărul, apoi se toarnă frişca pentru gătit, se amestecă pe foc potrivit, până ce se topeşte caramelul.
Separat, într-un alt vas se amestecă praful de budinci cu gălbenuşurile, se adaugă treptat şi laptele ca să nu facă cocoloaşe.
Se toarnă acest amestec de lapte + gălbenuşuri peste amestecul de caramel şi se fierb împreună, până ce se îngroaşă, amestecând continuu pe foc potrivit. Dacă vi se pare că după fierbere crema nu e destul de fină, amestecaţi-o cu mixerul puţin aşa fierbinte şi va fi ok. Se lasă să se răcească de tot.
Untul se freacă cu mixerul, se adaugă treptat şi crema răcită şi se amestecă până la omogenizare. Vezi imaginile din timpul preparării !!!
Asamblare:
    Pandişpan cu cacao + cremă caramel + foaie bezea cu nuci + cremă caramel + foaie bezea cu nuci + cremă caramel + pandişpan cu cacao + cremă caramel + se răzuieşte deasupra ciocolată.
Eu am topit circa 70 de grame de ciocolată, am adăugat 2 linguri de lapte şi o linguriţă de unt, am amestecat bine şi am turnat în dungi deasupra.
Poftă bună !!!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu