joi, 13 august 2015

Nudli


Nudli reprezinta un desert din bucataria maghiara. De fapt, sunt galuste din faina cu cartofi, un fel de gnocchi in varianta ungureasca. Aluatul este identic cu cel al galustelor cu prune. Dupa fierbere, se tavalesc prin pesmet cu zahar. Pot tine loc de felul doi, dupa o ciorba consistenta.




Ingrediente pentru aluat :
- 500 g cartofi fierti in coaja
- 1 praf de sare
- 1 ou
- faina cat cuprinde
Ingrediente pentru tavalit : 
-12 linguri pesmet
-3 linguri ulei
-4-5 linguri cu varf de zahar tos
-1 plic zahar vanilat
Preparare :
    Pentru aluat, cartofii se fierb in coaja, se curata si se dau prin presa de cartofi. Se lasa sa se raceasca complet. 
La cartofii raciti se adauga sarea, oul si se adauga treptat faina, pana se obtine un aluat nelipicios. 
Aluatul se intinde in forma dreptunghiulara (cam de grosimea degetului mic), se taie in fasii late de circa 1,5 cm, fiecare fasiuta se modeleaza cu palmele sub forma de rulouri si se taie in bastonase lungi de 4-5 cm. Bastonasele (nudli) pregatite se fierb in apa cu putina sare, exact ca papanasii (gombotii) cu branza de vaci (se fierb circa 10-15 minute). Sa nu-i puneti toti deodata la fiert, ci in 2-3 randuri. Se pun la scurs intr-o strecuratoare. 
    Pentru crusta cu pesmet, se pune uleiul intr-o tigaie / cratita, cand s-a incalzit se adauga pesmetul si se prajeste la foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana ce capata o culoare aurie. Se ia tigaia / cratita de pe foc, se adauga zaharul tos si zaharul vanilat, se amesteca bine. In acest amestec tavalim nudli fierti. Se servesc calzi. Se mai pot presara la servire cu zahar pudra.
P.S. Se pot tavali si prin nuca / mac macinat cu zahar.
Pofta buna !!!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu