marți, 4 august 2015

Prajitura cu mere


Clasica prajitura cu mere, iubita de toate categoriile de varsta. Foi foarte fragede, moi si multa umplutura delicioasa cu mere. Puteti refuza asa ceva ? Incercati aceasta reteta, e foarte buna !!!




Ingrediente pentru foi : dimensiunea tavii 25*35 cm (tava mare de aragaz)
- 530 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare
- 230 g unt / margarina, la temperatura camerei
- 150 g zahar pudra
- 3 galbenusuri
- 150 g smantana
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
Ingrediente pentru umplutura :
- 12 mere mari
- 100 g zahar tos (sau dupa gust, sincer eu nu cantaresc zaharul niciodata, pun dupa ochi, apoi in timp ce calesc merele, gust si daca mai trebuie zahar, mai pun)
- 2 plicuri zahar vanilat
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
- 1 lingura scortisoara macinata
Ingrediente pentru uns / presarat prajitura
- 2-3 linguri gris
- 1 ou
- zahar pudra
Preparare :
    Pentru aluat, intr-un bol incapator se cerne faina impreuna cu praful de copt, se adauga sarea, zaharul pudra si se amesteca putin cu mana aceste ingrediente uscate. In mijloc se face o adancitura, se adauga galbenusurile, smantana, untul / margarina, coaja de lamaie si se framanta rapid un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina daca e nevoie.
Aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se tine la frigider timp de o jumatate de ora.
    Pentru umplutura, se spala merele, se curata de coaja, se dau prin razatoarea cu ochiuri mai mari si se pun la calit impreuna cu celelalte ingrediente : zahar, zahar vanilat, coaja de lamaie, scortisoara macinata. Se lasa pe foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana ce scade sucul merelor. Se lasa sa se raceasca de tot.
    Se ia aluatul din frigider si se imparte in doua parti egale. Se intind pe rand foi de dimensiunea tavii. Se asaza prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt siliconata, se presara cu 2-3 linguri gris, se distribuie si se niveleaza uniform umplutura cu mere, se asaza si a doua foaie. Se inteapa peste tot cu o furculita - vezi imaginile din timpul prepararii !
    Se unge deasupra cu ou batut si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade circa 50 de minute - pana se rumeneste frumos deasupra. Se presara cu zahar pudra dupa ce s-a racit putin.
Pofta buna !!!
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu