vineri, 31 iulie 2015

Prajitura cu nuca, mere si ciocolata


O prajitura minunata cu foi fragede si umplutura bogata cu nuca macinata, mere zemoase si ciocolata. Simpla, dar delicioasa... V-o recomand !!!




Ingrediente pentru foi : dimensiunea tavii 25*35 cm
- 400 g faina alba
- 200 g unt / margarina
- 2 galbenusuri
- 100 g zahar pudra
- 3 linguri zeama de lamaie
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
- 3 linguri smantana
- un praf de sare
- o jumatate de plic praf de copt
Ingrediente pentru umplutura :
- 6 oua + cele 2 albusuri ramase de la foi
- 200 g zahar pudra
- 6 mere mari
- 250 g nuca macinata
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
- 1 lingura cu varf cacao de buna calitate
- 1 plic praf de budinca cu gust de ciocolata Dr. Oetker
- 1 plic praf de copt
Ingrediente pentru glazura de ciocolata :
- 150 g ciocolata cu lapte de buna calitate
- 3 linguri lapte
- 30 g unt
Preparare :
    Pentru aluat, intr-un bol incapator se cerne faina impreuna cu praful de copt, se adauga sarea, zaharul pudra si se amesteca putin cu mana aceste ingrediente uscate. In mijloc se face o adancitura, se adauga galbenusurile, smantana, untul / margarina, coaja si zeama de lamaie si se framanta rapid un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina daca e nevoie.
Aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se tine la frigider timp de o jumatate de ora. Intre timp pregatim umplutura.
    Pentru umplutura, merele se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu ochiuri mai mari (nu se scurg de zeama !!!).
Nuca macinata se amesteca cu cacaua, praful de budinca si praful de copt.
Ouale se separa. Galbenusurile se freaca cu jumatate din cantitatea de zahar pudra si coaja de lamaie (cu mixerul), pana ce compozitia se deschide la culoare si capata consistenta unei spume dense.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare (cu mixerul), se adauga treptat si restul de zahar pudra si se mai bate putin, pana ce compozitia devine lucioasa.
Urmeaza finalizarea umpluturii : la compozitia de galbenusuri se adauga merele razuite si se amesteca usor cu o lingura de lemn / spatula, apoi alternativ se adauga si amestecul de nuca macinata si albusurile spuma, cu miscari de sus in jos, sa nu se distruga tare bezeaua.
    Se ia aluatul din frigider si se imparte in doua parti egale. Se intind pe rand foi de dimensiunea tavii. Se asaza prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt siliconata, se intinde peste foaie umplutura pregatita, se asaza si a doua foaie, se inteapa peste tot cu furculita - vezi imaginile din timpul prepararii.
    Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumeneste putin deasupra (la mine a stat aproximativ o ora la cuptor). Dupa coacere, prajitura se rastoarna din tava, se indeparteaza hartia de copt si se intoarce in pozitia initiala. Se lasa sa se raceasca de tot si abia apoi se pune glazura.
    Pentru glazura de ciocolata, se rupe ciocolata bucatele, se adauga laptele si se topeste pe baie de aburi sau in cuptorul cu microunde. Se adauga si untul si se amesteca pana la omogenizare. Se intinde imediat pe prajitura.
Lasam sa se intareasca glazura si abia pe urma portionam prajitura.
Pofta buna !!!
















2 comentarii: