miercuri, 29 iulie 2015

Prajitura cu prune


Aluat foarte pufos, moale cu branza de vaci in compozitie si umplutura cu multe prune coapte, parfumate, delicioase ! Ramane si a doua zi la fel de moale si pufoasa ! Merita incercata !




Ingrediente pentru aluat : dimensiunea tavii 30*40 cm (tava mare de aragaz)
- 700 g faina alba de tip 000
- 250 ml lapte caldut
- 30 g drojdie proaspata
- 125-130 g chefir sau iaurt natur
- 250 g branza de vaci proaspata
- un praf de sare
- 80 ml ulei
- 8 linguri cu varf zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat
- 1 ou
- coaja razuita de la o lamaie
Ingrediente pentru umplutura :
- 1,300 kg prune coapte ( 1 kg si 300 g)
- 4 linguri zahar pudra
- 1 lingura cu varf de scortisoara macinata
+ un ou pentru uns deasupra
Preparare :
    Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul vanilat si drojdia faramitata. Se lasa cateva minute, pana ce amestecul se umfla.
Intr-un vas incapator se cerne faina, se adauga zaharul pudra, sarea si se amesteca putin cu mana aceste ingrediente uscate. In mijlocul fainii se face o adancitura si se pun ingredientele umede : oul, branza de vaci, chefirul / iaurtul, uleiul, coaja de lamaie si laptele cu drojdia. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina, daca e nevoie.
Aluatul se lasa in vasul in care s-a framantat, se acopera cu un servet curat de bucatarie si se lasa la dospit o ora si jumatate, intr-un loc caldut.
    Pentru umplutura, se spala prunele, se lasa la zvantat pe un servet de bucatarie, se injumatatesc, se scot samburii, se pun pe o tava si se presara pe ambele parti cu amestecul de zahar pudra si scortisoara macinata. Prunele le pregatim doar cu putin timp inainte de trecerea timpului de dospire ca sa nu lase multa zeama.
    Aluatul dospit se imparte in doua parti egale si se intind pe rand foi la dimensiunea tavii.
Se asaza prima foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt siliconata (eu am uns tava doar cu unt, deoarece am folosit o tava antiaderenta Tefal), se aranjeaza pe foaie prunele pregatite, cu partea taiata in jos, se pune si a doua foaie de aluat, se inteapa peste tot cu furculita, se unge cu ou batut suprafata prajiturii - vezi imaginile din timpul prepararii.
    Prajitura se coace in cuptorul preincalzit la 180-190 grade, pana se rumeneste frumos deasupra. La mine a stat aproape o ora la cuptor.
    Se presara cu zahar pudra dupa ce s-a racit putin.
Pofta buna !!!


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu