sâmbătă, 4 iulie 2015

Prajitura zanelor


O prajitura gustoasa, racoritoare ...de basm...Foi foarte fragede, moi, crema delicioasa cu gust de capsuni si topping gem de capsuni ! Se prepara extrem de usor si repede, deoarece foile se coc impreuna cu crema. Incercati cu incredere aceasta reteta minunata, n-o sa va para rau !!!




Ingrediente pentru aluat : dimensiunea tavii 25*35 cm (tava mare de aragaz)
- 600 g faina de tip 000
- 200 g zahar pudra
- 250 g unt sau margarina
- 5 galbenusuri
- un praf de sare
- 1 plic praf de copt
- 3 linguri smantana
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
Ingrediente pentru crema :
- 2 plicuri budinca cu gust de capsuni Dr. Oetker
- 8 linguri zahar
- 600 ml lapte
- 450 g smantana normala cu 25% grasime
- 5 albusuri
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
Ingrediente pentru topping :
- gem de capsuni (de casa, daca e posibil)
- zahar pudra (pentru presarat prajitura)
Preparare :
    Pentru aluat, intr-un bol incapator se cerne faina impreuna cu praful de copt, se adauga sarea, zaharul pudra si se amesteca putin cu mana aceste ingrediente uscate. In mijloc se face o adancitura, se adauga galbenusurile, smantana, untul / margarina, coaja de lamaie si se framanta rapid un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina daca e nevoie. Secretul aluatului fraged reusit este sa framantati rapid si sa ramana moale (dar nelipicios), deoarece de la caldura mainilor untul se topeste repede si aluatul va cere multa faina, ceea ce duce la intarirea foilor dupa coacere. Aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se tine la frigider pana se prepara crema.
    Pentru crema, se amesteca praful de budinca cu zaharul, se adauga treptat si laptele, amestecand continuu ca sa nu faca cocoloase si se fierbe la foc potrivit, pana se ingroasa (se amesteca continuu). Se ia de pe foc, se toarna crema intr-un bol incapator si in crema fierbinte se incorporeaza pe rand coaja de lamaie, smantana si albusurile batute spuma tare. Coaja de lamaie si smantana se pot incorpora cu mixerul, pe viteza mica, iar albusurile batute spuma se amesteca in crema cu o lingura de lemn / spatula (cu miscari de jos in sus ca sa nu distrugem albusurile batute spuma).
    Se ia aluatul din frigider si se imparte in proportie de 60 - 40 % (deci o bucata mai mare si una putin mai mica). Bucata mai mare se intinde la dimensiunea tavii si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt siliconata. Pe foaie se intinde uniform crema pregatita. Din bucata mai mica de aluat se modeleaza bastonase, care se asaza pe crema sub forma de grilaj - vezi imaginile din timpul prepararii !!!
    Prajitura se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade circa 40-45 minute (pana observam ca incep sa se rumeneasca frumos marginile). Nu uscati in exces prajitura !!!
    Dupa ce s-a racit putin, se orneaza cu gem de capsuni si se presara cu zahar pudra.
Pofta buna !!!


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu