marți, 23 iunie 2015

Tort Oreo


Pandispan pufos, crema light fara fierbere, cu mascarpone, frisca, iaurt grecesc, biscuiti Oreo zdrobiti si topping din ganache de ciocolata. Delicios din toate punctele de vedere... Merita incercat, va deveni tortul preferat al familiei !




Ingrediente pentru pandispan : pentru o forma rotunda cu diametrul de 28-30 cm
- 10 oua
- 10 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 8 linguri faina
- 5 linguri cu varf de cacao neagra Dr. Oetker
- 1 plic praf de copt
Ingrediente pentru crema :
- 500 g mascarpone
- 500 ml frisca lichida Hulala, Meggle, etc.
- 150 g zahar pudra (sau dupa gust - pentru gustul meu a ajuns aceasta cantitate)
- 400 g iaurt grecesc cu straciatella sau natur
- 1 lingura esenta de vanilie
- 300 g biscuiti Oreo (folositi cei originali, sunt cei mai buni)
- 1 plic gelatina alimentara alba, fin maruntita Dr. Oetker
- 50 ml apa
Ingrediente pentru ganache-ul de ciocolata :
- 120 g ciocolata amaruie, de buna calitate
- 5 linguri lapte
- 30 g unt
+ pentru ornat 6 -8 biscuiti Oreo (i-am taiat jumatati)
- bilute de ciocolata
Preparare :
    Pentru pandispan, se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare (cu mixerul), se adauga treptat zaharul si se mai bate putin, pana ce obtinem o spuma ferma, lucioasa. Apoi se adauga pe rand galbenusurile si uleiul (ca la maioneza). Se opreste mixerul si cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se incorporeaza cu grija faina cernuta impreuna cu praful de copt si cacaua (cu miscari de jos in sus).
Marginile formei de copt se ung cu unt sau ulei, iar fundul se tapeteaza cu hartie de copt siliconata. Compozitia pregatita se toarna in forma si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana la proba cu scobitoarea (la mine a stat circa 50 de minute la cuptor).
Dupa coacere se rastoarna blatul din forma, se indeparteaza hartia de copt si se intoarce in pozitia initiala. Dupa racire, se taie in 3 parti pe orizontala.
    Pentru crema, se bate frisca spuma tare. Se pun cateva linguri bune de frisca la o parte, veti avea nevoie la ornat.
Gelatina se dizolva cu apa, se lasa la inmuiat cateva minute, apoi se incalzeste pana la dizolvare. Se lasa sa se raceasca, dar nu lasati sa se inchege.
Biscuitii Oreo se maruntesc in robotul de bucatarie, in asa fel, incat sa mai ramana si bucatele marunte.
Intr-un bol incapator se pune mascarponele, zaharul pudra si se freaca cu mixerul, pana ce se omogenizeaza bine, apoi se incorporeaza pe rand frisca batuta, gelatina dizolvata, iaurtul grecesc, esenta de vanilie. Se opreste mixerul si cu o lingura de lemn / spatula se incorporeaza si biscuitii macinati / maruntiti.
Crema se imparte in 3 parti egale. Cu doua parti se vor umple foile de tort si cu a treia parte se va imbraca exteriorul tortului.
    Pentru ganache-ul de ciocolata, se rupe ciocolata bucatele, se adauga laptele, untul si se topesc pe baie de aburi sau la microunde, se amesteca bine. Am turnat cu o lingura acest sos de ciocolata pe marginea tortului si am lasat intentionat sa se prelinga.
    Deasupra se orneaza cu frisca pusa la o parte, cu jumatati de biscuiti Oreo si se presara cu bilute ce ciocolata.
    Tortul se pune la frigider cel putin 3-4 ore inainte de consumare. Se pastreaza la frigider. Este un tort delicios !!!
P.S. Am insiropat foile de tort cu sirop de artar dizolvat cu apa, dar puteti face sirop clasic cu apa si zahar sau puteti folosi si zeama ramasa de la compot.
Pofta buna !!!




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu