miercuri, 10 iunie 2015

Cozonacei cu branza de vaci si fructe confiate


Cozonacei moi, pufosi, cu branza de vaci in aluat. Foarte aromati, imbogatiti cu stafide, kiwi si papaya confiate. Fructele confiate sunt la alegerea dumneavoastra : mango, ghimbir, cantalup, ananas etc. Reprezinta un desert usor si sanatos !




Ingrediente : pentru 4 cozonacei de circa 290-300 g fiecare
-250 g faina de tip 550 si 000, in amestec
-250 g branza de vaci
-80 g unt moale
-un praf de sare
-1 plic praf de copt
-2 oua
-90 g zahar pudra
-coaja razuita de la o lamaie sau o portocala mai mica
-50 g stafide
-70 g fructe confiate, la alegere (kiwi, ananas, mango, etc)
-3 linguri rom bautura
Ingrediente pentru uns / presarat cozonacii :
-1 ou
-fulgi de migdale / seminte de susan / mac, la alegere
Preparare :
    Stafidele se inmoaie timp de o jumatate de ora in cele 3 linguri de rom. Celelalte fructe confiate se taie cubulete mici, daca nu gasiti varianta gata maruntita.
    Intr-un bol mai mare se amesteca branza de vaci cu untul topit si cu zaharul pudra (cu mixerul), se adauga pe rand ouale, coaja razuita de lamaie / portocala si se omogenizeaza bine. Se opreste mixerul si se adauga faina cernuta impreuna cu sarea si praful de copt. Se framanta cu mana un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina, daca e nevoie. Mai la sfarsit se adauga si stafidele scurse de rom si celelalte fructe confiate, taiate cubulete. Se framanta bine, pana cand se incorporeaza si fructele in aluat.
    Aluatul framantat se taie in 4 parti egale si se formeaza bile (vezi imaginile din timpul prepararii). Bilele de aluat se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt siliconata si se lasa la odihnit 20 de minute.
Cozonacii se ung deasupra cu ou batut. Cu un cutit bine ascutit se incresteaza fiecare cozonac (in forma de cruce) si se presara cu fulgi de migdale sau seminte.
    Se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. La mine au stat aproape o ora la cuptor. La jumatatea timpului de coacere, am acoperit tava cu folie de aluminiu ca sa se patrunda bine cozonacii si in interior. Au inceput sa se rumeneasca prea repede si de aceea le-am acoperit.
    Se pot presara deasupra cu zahar pudra, dupa ce s-au racit (optional).
Pofta buna !!!












2 comentarii:

  1. cozonacii se fac cu drojdie, nu cu praf de copt

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt cozonacei, nu cozonaci !!! La aceasta reteta nu puteam folosi drojdie, deoarece nu avem la ingredientele umede lapte, deci nu avem in ce sa dizolvam drojdia. De altfel, puteti incerca cu drojdie uscata, pe care o amestecati in faina !!! Eu nu am incercat aceasta varianta, deci nu va pot spune cum va iesi ! Cine stie, poate n-am ales o denumire corecta ? Ce mai conteaza, important e ca sunt deliciosi ! O zi frumoasa va doresc !!!

    RăspundețiȘtergere