marți, 2 iunie 2015

Prajitura Vis de vara


Chec moale, pufos, cu bucati generoase de ciocolata. Crema light, fara fierbere, cu mascarpone, frisca, iaurt si capsuni. Un desert dulce-acrisor perfect pentru zilele calduroase de vara. Este dementiala !!! Incercati-o cu incredere !!!




Ingrediente pentru blat : dimensiunea tavii 28*40 (tava mare de aragaz)
-7 oua
-250 g zahar
-120 ml ulei
-120 ml lapte
-300 g faina
-1 plic praf de copt (12 g)
-200 g ciocolata de buna calitate (de lapte + amaruie, in amestec)
Ingrediente pentru crema :
-500 ml frisca lichida (Hulala, Meggle, etc.)
-1 plic intaritor pentru frisca Dr. Oetker
-250 g mascarpone
-6 linguri cu varf de zahar pudra
-300 g capsuni proaspete, bine-coapte
-1 plic gelatina alimentara alba, fin maruntita Dr. Oetker (10 g)
-50 ml apa
-2 pahare de iaurt Danone Delicios cu capsuni (2*125 g)
Ingrediente pentru presarat deasupra :
-50 g ciocolata cu lapte, de buna calitate
Preparare :
    Pentru blat, separam ouale. Galbenusurile se freaca cu zaharul (cu mixerul), pana ce compozitia se deschide la culoare si devine o spuma densa, apoi se adauga treptat uleiul, laptele, faina cernuta impreuna cu praful de copt. Se opreste mixerul si cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se incorporeaza cu grija albusurile batute spuma tare si ciocolata taiata cubulete marunte (cu miscari de jos in sus).
Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt siliconata si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana la proba cu scobitoarea. Dupa ce s-a copt, blatul se rastoarna din tava, se indeparteaza hartia de copt, se intoarce in pozitia initiala si se lasa la racit.
    Pentru crema, frisca se bate cu mixerul spuma tare, impreuna cu intaritorul pentru frisca.
Separat, intr-un bol incapator se amesteca mascarponele impreuna cu zaharul pudra (cu mixerul) si se adauga pe rand si frisca batuta la aceasta compozitie. Lasam la frigider aceasta crema, pana pregatim si restul ingredientelor.
    Granulele de gelatina se pun la inmuiat 2-3 minute in cele 50 ml apa, pe urma se pune compozitia pe foc potrivit, pana ce se infierbanta si se dizolva (nu se fierbe !!!). Se lasa cateva minute, pana ce se raceste putin.
    Intre timp, capsunile se curata de codite, se spala, se scurg bine pe un servet curat. Jumatate din cantitatea de capsuni se face piure in robotul de bucatarie, iar cealalta jumatate se taie cubulete marunte.
    Piureul de capsuni se amesteca cu gelatina racita (aproape racita, sa nu lasati sa se inchege).
Se scoate crema de mascarpone si frisca de la frigider, se porneste mixerul pe o treapta mai mica de viteza si se incorporeaza pe rand amestecul de piure de capsuni + gelatina (trebuie sa fie in stare lichida) si cele doua pahare de iaurt cu capsuni. Se opreste mixerul si cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se incorporeaza si capsunile taiate cubulete marunte.
    Aceasta crema se intinde peste blatul racit. Deasupra prajiturii se rade ciocolata.
    Prajitura se tine vreo 3 ore la frigider, inainte de servire. Se pastreaza in continuare la frigider. Este o prajitura delicioasa, va deveni cu siguranta preferata voastra.
P.S. Cand va fi sezonul caiselor, voi reveni cu aceasta varianta. Cred ca va fi minunata... caise coapte, iaurt de caise sau piesici si restul la fel cum am descris...hmm, ce ziceti ?
Pofta buna !!!

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu