duminică, 31 mai 2015

Coronite cu branza de vaci si capsuni / rahat


Aluat moale, pufos in interior, usor crocant in exterior, umplutura delicioasa din branza de vaci si capsuni / rahat. Un desert deosebit atat in timpul, cat si la sfarsitul saptamanii !




Ingrediente pentru aluat : pentru circa 28-30 bucati
-1 kg faina alba de tip 000
-200 g unt / margarina la temperatura camerei
-1 lingurita si jumatate de sare
-4 linguri cu varf de zahar
-2 galbenusuri + 1 ou intreg
-500 ml lapte caldut
-50 g drojdie proaspata
-1 plic zahar vanilat
-coaja razuita de la o lamaie
Ingrediente pentru umplutura nr. 1 :
-500 g branza de vaci
-150 g zahar pudra
-10-12 bucati de capsuni
-3 linguri gris
Ingrediente pentru umplutura nr.2 :
-250 g rahat taiat cubulete marunte
Ingrediente pentru uns / presarat deasupra :
-1 ou intreg + cele doua albusuri ramase de la aluat
-2 linguri lapte
-2-3 linguri zahar tos
Preparare :
    Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul vanilat, drojdia si se lasa 2-3 minute, pana se umfla.
Intr-un vas se cerne faina, se adauga sarea, untul / margarina moale, zaharul, galbenusurile + oul intreg, coaja de lamaie si laptele cu drojdia. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina. Se lasa aluatul la dospit 1 ora si jumatate in vasul in care s-a framantat (se acopera vasul cu un servet curat de bucatarie).
    Pentru umplutura nr. 1, se amesteca bine branza de vaci cu zaharul pudra, se adauga grisul si capsunile taiate cubulete marunte. In loc de capsuni puteti folosi si caise, atunci cand va fi sezonul lor. Fructele se adauga in branza doar cu putin timp inainte de a incepe formarea coronitelor, deoarece lasa repede zeama.
    Din aluatul dospit rupem bucati de circa 80 g si formam bilute. Fiecare biluta se intinde in forma ovala, intr-o parte se incresteaza cu un cutit, in cealalta parte se pune din umplutura si se ruleaza spre capatul increstat, apoi se formeaza o coronita, unind capetele. Priviti imaginile din timpul prepararii !!!
Dupa ce ati epuizat umplutura cu branza si capsuni, restul le umpleti cu rahat taiat cubulete sau orice fel de gem de casa.
    Se pun coronitele intr-o tava tapetata cu hartie de copt siliconata, se ung deasupra cu amestecul de oua batute (oul intreg + alusurile) si lapte, apoi se presara fiecare corotita cu putin zahar tos.
    Se coc in cuptorul preincalzit la 190 grade, pana se rumenesc frumos deasupra.
Pofta buna !!!























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu