luni, 11 mai 2015

Prajitura fantastica


Pandispan moale si pufos de ciocolata, crema delicioasa de vanilie si un al doilea blat din albusuri, imbogatit cu visine si nuci / alune prajite. Intr-adevar fantastica...




Ingrediente pentru pandispanul de cacao : dimensiunea tavii 25*35 cm
-4 oua
-4 linguri zahar
-2 linguri ulei
-4 linguri apa
-4-5 linguri faina
-2 linguri cacao
-o jumatate de plic praf de copt
Ingrediente pentru blatul cu albusuri :
-6 albusuri
-220 g zahar
-200 g faina
-o jumatate de plic praf de copt
-150 g nuci / alune nesarate prajite si maruntite (eu am folosit nuci caju nesarate si prajite)
-1 compot de visine de 800 g (avem nevoie doar de fructele scurse de zeama de compot)
Ingrediente pentru crema :
-6 galbenusuri
-200 g zahar
-300 ml lapte
-1 plic budinca cu gust de vanilie
-3 plicuri zahar vanilat sau 1 lingura esenta de vanilie
-250 g unt (obligatoriu unt, nu margarina)
Ingrediente pentru glazura de ciocolata :
-160 g ciocolata de buna calitate (de lapte + amaruie in amestec)
-20 g unt
-50 ml frisca lichida
Preparare :
    Pentru pandispanul de cacao, se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare (cu mixerul), apoi se adauga zaharul si se mai bate putin, pana ce compozitia incepe sa luceasca, se adauga galbenusurile, uleiul, apa. Se opreste mixerul si cu ajutorul unei spatule / linguri de lemn se incorporeaza faina cernuta impreuna cu praful de copt si praful de cacao (cu miscari de jos in sus). Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt siliconata si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana la proba cu scobitoarea.
    Pentru blatul cu albusuri, se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare (cu mixerul), se adauga zaharul si se mai bate putin, pana ce compozitia incepe sa luceasca. Se opreste mixerul si cu ajutorul unei spatule / linguri de lemn se incorporeaza faina cernuta impreuna cu praful de copt, nucile / alunele prajite si maruntite, visinele scurse din compot (cu miscari de jos in sus). Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt siliconata si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana la proba cu scobitoarea.
    Nu uscati in exces blaturile !!!
    Pentru crema, galbenusurile se freaca cu zaharul, zaharul vanilat sau esenta de vanilie (cu mixerul), pana ce compozitia se deschide la culoare si devine ca o spuma densa, apoi se adauga praful de budinca, laptele si se fierbe la foc potrivit, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se lasa sa se raceasca complet.
Separat se freaca untul cu mixerul pe viteza mica si se incorporeaza pe rand si crema racita.
    Pentru glazura de ciocolata se topesc toate ingredientele pe baie de aburi si se amesteca pana se omogenizeaza.
Asamblare :
Pandispan de cacao + crema de vanilie + pandispan din albusuri + glazura de ciocolata.
Fiindca avem crema cu unt, prajitura se va pastra la frigider !
Pofta buna !!!













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu