duminică, 3 mai 2015

Tort rusesc


Pandispan moale, pufos, crema fina de vanilie si frisca, imbogatita cu fructe confiate inmuiate in rom - un rasfat de zile mari. Va recomand cu mare caldura aceasta reteta minunata.




Ingrediente pentru pandispan : pentru o forma rotunda cu diametrul de 26 cm
-8 oua
-8 linguri faina
-8 linguri zahar pudra
-1 lingurita praf de copt
Ingrediente pentru crema :
-6 galbenusuri
-4 linguri zahar
-1 pastaie de vanilie
-600 ml lapte
-2 linguri amidon alimentar (sau faina)
-1 pliculet de gelatina (praf sau granule)
-400 ml frisca lichida (eu am folosit Meggle)
+ 200 g fructe confiate : papaya, mango, ghimbir, stafide etc - dupa preferinta (eu am folosit cantalup si papaya)
-100 ml rom bautura, nu esenta
-1 lingurita zahar pudra
-50 ml apa
Ingrediente pentru ornat :
-100 ml frisca lichida
+ daca doriti jeleuri in forma de fructe, de diferite culori sau, daca nu doriti cu jeleuri, atunci pur si simplu presarati fulgi de migdale sau alune / nuci caju maruntite
Preparare :
    Fructele confiate se taie cubulete marunte si se inmoaie timp de o ora in amestecul de 100 ml rom bautura, 1 lingurita zahar pudra si 50 ml apa. Dupa o ora se scurg de acest sirop. Siropul nu se arunca, deoarece se foloseste la insiroparea blatului (a foilor de tort).
    Pentru pandispan, se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare (cu mixerul) cu un praf de sare, se adauga zaharul si se mai bate putin, se adauga pe rand galbenusurile. Faina se cerne impreuna cu praful de copt si se adauga la compozitia de pandispan, cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule, cu miscari de jos in sus, sa nu se distruga bezeaua. Fundul formei de copt se tapeteaza cu hartie de copt siliconata, iar marginile se ung cu putin ulei. Se toarna compozitia in forma si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana la proba cu scobitoarea. Dupa coacere se rastoarna din forma, se indeparteaza hartia de copt si se lasa la racit. Dupa racire, se taie blatul in 4 pe orizontala.
    Pentru crema, galbenusurile se freaca cu zaharul, pana ce compozitia se deschide la culoare si devine ca o spuma densa, se adauga amidonul / faina, laptele si semintele de la pastaia de vanilie ( pentru aceasta, se taie pastaia pe lungime in doua si se rade cu un cutit miezul / semintele din interior. Nu aruncati pastaia ramasa - daca o puneti in zahar, obtineti dupa un timp zahar vanilat de casa). Se fierbe crema pe baie de aburi, pana se ingroasa (nu vom obtine o crema foarte densa, va avea consistenta smantanii). Se ia crema de pe foc si se adauga in crema fierbinte granulele / praful de gelatina si se amesteca bine. Se lasa crema sa se raceasca de tot.
Cele 400 de ml de frisca se bat spuma tare si se adauga pe rand si crema racita. Se omogenizeaza bine cu mixerul.
Asamblare :
Crema se imparte in 4 parti egale, iar fructele confiate scurse de sirop in 3 parti egale.
Cele 4 foi de tort se insiropeaza cu amestecul de rom ramas de la fructele scurse.
Foaie de tort + o parte de crema + se presara o parte din fructele confiate pe crema + iarasi foaie de tort, si tot asa - vezi imaginile. Fiindca avem 4 foi de tort, vom avea 3 randuri de crema, iar a parta parte de crema o vom folosi pentru a acoperi exteriorul tortului.
Cele 100 ml de frisca lichida se bat si se orneaza tortul dupa preferinta. Se pot folosi jeleuri in forma de fructe, fulgi de migdale, etc.
Pentru a obtine frisca de culoare roz, am pus putina esenta de portocale rosii in frisca batuta, dar puteti folosi si colorant alimentar, daca doriti.
Pofta buna !!!























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu