miercuri, 29 aprilie 2015

Prajitura cu nuca si crema de cafea


Pandispan moale, pufos cu un strat generos de nuci / alune, crema delicioasa de cafea si bezea dulce-acrisoara cu lamaie. O prajitura aromata si deosebit de gustoasa !



Ingrediente pentru pandispan : dimensiunea tavii 25*35 cm
-7 oua
-7 linguri zahar
-5 linguri ulei
-8 linguri faina
-1 plic praf de copt
Ingrediente pentru stratul cu nuci / alune :
-200 g unt / margarina la temperatura camerei
-300 g nuci / alune nesarate macinate
Ingrediente pentru crema :
-2 oua intregi
-150 g zahar tos
-2 linguri lapte
-3 linguri faina
-200 g unt (cu 82 % grasime), la temperatura camerei
-100 g zahar pudra
-2 lingurite cu varf de cafea ness
Ingrediente pentru bezea :
-2 albusuri
-10 linguri zahar pudra
-zeama de la o lamaie mai mica
Preparare :
    Se incepe cu stratul de nuci /alune. Daca folositi nuci, atunci se prajesc putin nucile, intr-o tava, la cuptor, pe urma se macina. Daca folositi alune, atunci doar se macina (eu am macinat in robotul de bucatarie alunele).
Tava se tapeteaza cu hartie de copt siliconata, astfel incat sa ajunga hartia si pe margini. Untul / margarina taiat(a) cubulete se pune pe hartia de copt si se unge / intinde cu mana pe toata suprafata tavii -vezi imaginile din timpul prepararii. Peste stratul de unt / margarina se presara uniform nucile / alunele macinate. Intre timp se prepara pandispanul.
    Pentru pandispan, se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Separat, galbenusurile se freaca cu zaharul (cu mixerul), pana ce compozitia se deschide la culoare si devine ca o spuma densa, apoi se adauga pe rand uleiul, praful de copt, apoi cu o lingura de lemn / spatula incorporam cu grija si albusurile batute spuma si faina (cu miscari de jos in sus, sa nu distrugem bezeaua). Compozitia de pandispan se toarna si se niveleaza peste stratul de nuci / alune macinate. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana la proba cu scobitoarea. Dupa ce s-a copt, blatul se rastoarna din tava, se indeparteaza hartia de copt si se lasa asa, cu stratul de nuca in partea de sus. Lasam sa se raceasca de tot.
    Pentru crema, ouale intregi se freaca cu zaharul tos, pana ce compozitia se deschide la culoare si devine ca o spuma densa, apoi se adauga laptele, faina si se fierbe pe baie de aburi, pana ce incepe sa se ingroase (nu va fi o crema groasa, va avea consistenta smantanii). Se ia de pe foc si se adauga cafeaua ness si se amesteca pana se omogenizeaza. Se lasa sa se raceasca de tot. Untul se freaca cu zaharul pudra si se incorporeaza pe rand si crema racita. Se intinde aceasta crema peste blatul cu nuci / alune.
    Pentru bezea, se bat albusurile spuma tare(cu mixerul), se adauga zaharul pudra si se mai bate putin, apoi se adauga putin cate putin si zeama de lamaie si se fierbe pe baie de aburi. E gata cand dupa tel nu se mai intinde spuma. Se intinde bezeaua peste crema de cafea. Deasupra se rade ciocolata.
Pofta buna !!!
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu