joi, 2 aprilie 2015

Prajitura londoneza


O prajitura cu nuca deosebit de gustoasa. Are un aluat foarte fraged, gem de caise si un strat generos de bezea cu nuca. Recomand acest deliciu tuturor iubitorilor de prajituri cu nuca.



Ingrediente pentru aluat : dimensiunea tavii 28*40 cm, dar se poate coace si in tava putin mai mica, de ex.25*35 (in orice caz, sa fie tava mare de aragaz)
-200 g margarina
-1 lingura untura
-3 linguri smantana
-3 galbenusuri
-100 g zahar
- o jumatate de lingurita sare
-1 pliculet praf de copt stins cu 2-3 linguri de zeama de lamaie
-coaja razuita de la o jumatate de lamaie
-faina cat cuprinde
+ gem de caise pentru uns foaia
Ingrediente pentru bezeaua cu nuca :
-6 albusuri
-un praf de sare
-200 g zahar
-250 g nuca macinata
-coaja razuita de la o jumatate de lamaie
Preparare :
Pentru aluat, se pun intr-un vas ingredientele si faina se pune pana cand vom obtine un aluat moale, dar nelipicios. Este reteta mamei mele si tin sa va spun ca in caietul ei cu retete am gasit de multe ori indicatia - faina cat cuprinde, insa retetele acestea vechi sunt deosebit de gustoase. Intindem foaia si o asezam in tava tapetata cu hartie de copt siliconata (cumparati intotdeauna hartie de copt siliconata, e cea mai buna !!!).
Se unge foaia cu gem de caise (sa nu va zgarciti cu gemul !!!)
Pentru bezeaua cu nuca, se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare (cu mixerul), se adauga treptat zaharul, coaja de lamaie si se bate pana cand se dizolva zaharul si spuma devine lucioasa. Oprim mixerul si incorporam cu grija nuca macinata, cu miscari de jos in sus (cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule).
Se intinde bezeaua peste stratul de gem (vezi imaginile).
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumeneste putin deasupra si bezeaua este ferma. Dar nu uscati in exces prajitura. Se poate observa bine si pe marginile aluatului cand e gata (35-40 de minute, depinde de cuptor).
Pofta buna !!!















6 comentarii:

  1. O reteta pe care o facea mama in copilarie! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si reteta mea e tot de la mama !!! De aceea va ramane mereu o reteta de suflet !!! Multumesc pentru apreciere !!!

      Ștergere
  2. Toate retetele sunt de la MAMA ! se mostenesc

    RăspundețiȘtergere
  3. E foarte buna, delicioasa! Insa nu inteleg de ce bezeaua se inmoaie dupa ce se raceste prajitura. As prefera sa fie crocanta, nu stiu unde gresesc ��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu tin prajitura in camara, nu la frigider, iar gemuletul de la camara putin deschis, sa circule aerul. Prajiturile cu bezea sunt, de obicei pretentioase si eu am patit-o cu ea o data, pt ca am acoperit-o cu o alta tava ca sa nu se usuce !

      Ștergere