Va ofer o reteta minunata de pogaci cu leurda. Usor crocante la exterior, pufoase la interior. Sunt satioase si deosebit de gustoase.
Ingrediente pentru aluat : pentru circa 46
bucati
-500 g faina alba de tip 000
-250 g unt / margarina moale
-30 g drojdie proaspata
-100 ml smantana cu 20-25 % grasime
-100 ml lapte caldut
-2 galbenusuri
-1 lingura zahar
-1 lingura rasa de sare
-500 g faina alba de tip 000
-250 g unt / margarina moale
-30 g drojdie proaspata
-100 ml smantana cu 20-25 % grasime
-100 ml lapte caldut
-2 galbenusuri
-1 lingura zahar
-1 lingura rasa de sare
Ingrediente pentru uns / presarat :
-150 g frunze de leurda
-50 g unt topit
-150 g cascaval
-1 ou
-150 g frunze de leurda
-50 g unt topit
-150 g cascaval
-1 ou
Preparare :
Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul si drojdia, se lasa 2-3 minute, pana se umfla. Intr-un vas se cerne faina, se adauga sarea, untul / margarina moale, smantana la temperatura camerei, galbenusurile, laptele cu drojdia si se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina, daca e nevoie. Se lasa la dospit 1 ora si jumatate, intr-un loc caldut (se acopera vasul in care am pus aluatul cu un servet curat de bucatarie).
Frunzele de leurda se curata de codite, se spala, se scurg de apa si se pun pe o fata de masa curata ca sa se zvante bine. Pe urma se taie fasiute subtiri (vezi imaginile).
Aluatul dospit se intinde sub forma dreptunghiulara (circa 7-8 mm grosime), se unge cu jumatate din cantitatea de unt topit, se presara cu jumatate din cantitatea de leurda taiata fasiute si se impatureaza ca in imagini.
Se acopera aluatul impaturat cu un servet curat de bucatarie si se mai lasa la dospit 20 minute. Dupa aceea mai repetam operatiunea descrisa mai inainte (intindem aluatul / ungem cu unt/ presaram cu restul de leurda / impaturam/ lasam la dospit inca 20 de minute). Pentru reusita retetei, respectati de fiecare data timpul alocat pentru dospire. Astfel vom obtine acele straturi minunate in aluat.
Se intinde pentru ultima data aluatul sub forma dreptunghiulara (circa 1 cm grosime), se unge deasupra cu ou batut, se rade cascavalul. Cu un cutit bine ascutit se taie fasii, apoi patratele de circa 5*5 cm. In reteta scria sa decupez cu o forma rotunda, apoi sa ung cu ou si sa presar cascaval (treaba pe care am considerat-o prea migaloasa), in plus, resturile de aluat trebuiau framantate din nou, iar aluatul nu mai iesea in straturi. Consider ca asa e mai usor si merge mai repede.
Se muta pogacile pe o tava tapetata cu hartie de copt siliconata, lasand putina distanta intre ele. Se coc in cuptorul preincalzit la 180-190 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. Sa nu le uscati in exces !!! Dupa ce se racesc de tot, se pot pastra in punga de plastic, astfel vor ramane moi si a doua zi.
Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul si drojdia, se lasa 2-3 minute, pana se umfla. Intr-un vas se cerne faina, se adauga sarea, untul / margarina moale, smantana la temperatura camerei, galbenusurile, laptele cu drojdia si se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina, daca e nevoie. Se lasa la dospit 1 ora si jumatate, intr-un loc caldut (se acopera vasul in care am pus aluatul cu un servet curat de bucatarie).
Frunzele de leurda se curata de codite, se spala, se scurg de apa si se pun pe o fata de masa curata ca sa se zvante bine. Pe urma se taie fasiute subtiri (vezi imaginile).
Aluatul dospit se intinde sub forma dreptunghiulara (circa 7-8 mm grosime), se unge cu jumatate din cantitatea de unt topit, se presara cu jumatate din cantitatea de leurda taiata fasiute si se impatureaza ca in imagini.
Se acopera aluatul impaturat cu un servet curat de bucatarie si se mai lasa la dospit 20 minute. Dupa aceea mai repetam operatiunea descrisa mai inainte (intindem aluatul / ungem cu unt/ presaram cu restul de leurda / impaturam/ lasam la dospit inca 20 de minute). Pentru reusita retetei, respectati de fiecare data timpul alocat pentru dospire. Astfel vom obtine acele straturi minunate in aluat.
Se intinde pentru ultima data aluatul sub forma dreptunghiulara (circa 1 cm grosime), se unge deasupra cu ou batut, se rade cascavalul. Cu un cutit bine ascutit se taie fasii, apoi patratele de circa 5*5 cm. In reteta scria sa decupez cu o forma rotunda, apoi sa ung cu ou si sa presar cascaval (treaba pe care am considerat-o prea migaloasa), in plus, resturile de aluat trebuiau framantate din nou, iar aluatul nu mai iesea in straturi. Consider ca asa e mai usor si merge mai repede.
Se muta pogacile pe o tava tapetata cu hartie de copt siliconata, lasand putina distanta intre ele. Se coc in cuptorul preincalzit la 180-190 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. Sa nu le uscati in exces !!! Dupa ce se racesc de tot, se pot pastra in punga de plastic, astfel vor ramane moi si a doua zi.
Pofta buna !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu