duminică, 5 aprilie 2015

Prajitura cu crema de vanilie si castane


Blat pufos si crema duo de vanilie si castane. Un deliciu la superlativ.



Ingrediente pentru blat : dimensiunea tavii 25*35 cm
-8 oua
-7 linguri faina
-2 linguri cacao
-2 lingurite esenta de vanilie
-8 linguri zahar
-1 plic praf de copt
Ingrediente pentru crema de castane :
-400 g piure de castane (se gaseste congelat, impachetat ca untul)
-1 esenta de rom Dr.Oetker la fiola
-50 g unt / margarina moale
-50 ml frisca lichida + 2 linguri din crema de vanilie pregatita (rece)
Ingrediente pentru crema de vanilie :
-500 ml lapte
-5 linguri zahar
-1 plic budinca de vanilie
-1 lingura faina
-50 g unt / margarina
Ingrediente pentru ornat / presarat prajitura :
-100 ml frisca lichida
-praf de cacao sau ciocolata razuita
Preparare :
    Pentru blat, se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare (cu mixerul), se adauga pe rand zaharul, se mai bate putin pana ce compozitia devine lucioasa, apoi se adauga pe rand galbenusurile, esenta de vanilie. Se opreste mixerul si se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt si praful de cacao, amestecand cu o lingura de lemn / spatula cu miscari de jos in sus. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt siliconata si se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pana la proba cu scobitoarea. Dupa ce se raceste blatul, se taie in doua pe orizontala.
     Pentru crema de castane, se amesteca (cu mixerul) piureul de castane cu untul / margarina, esenta de rom si frisca batuta spuma si 2 linguri din crema de vanilie. Se pune la frigider pentru 1 ora, iar inainte de a o intinde pe blat, se mai mixeaza o data.
     Pentru crema de vanilie, se amesteca praful de budinca cu zaharul, faina si se toarna laptele treptat, amestecand continuu, sa nu faca cocoloase. Se fierbe pana se ingroasa. Cand am luat de pe foc, se pune untul / margarina taiata cubulete si se amesteca pana se topeste si crema devine omogena. Se da crema la racit, iar inainte de a o intinde pe blat, se mai amesteca putin cu mixerul (doua linguri vin in crema de castane, asa cum am precizat mai sus).
Asamblare :
Blat + crema de castane + crema de vanilie + blat + deasupra se intinde frisca batuta si se presara pudra de cacao sau ciocolata razuita. In poza nu se observa diferenta intre straturile de crema, deoarece am taiat prajitura dupa cateva ore. Se lasa la frigider si se taie doar a doua zi, astfel se va taia mult mai usor (cremele vor avea timp sa se intareasca).
Pofta buna !!!

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu