Foi foarte fragede, un strat generos de gem de caise si multa umplutura delicioasa cu mac. Foarte buna si usor de facut ! V-o recomand !!!
Ingrediente pentru foi : dimensiunea tavii 25*35 cm (tava mare de aragaz)
- 500 g faina
- 180 g unt / margarina
- 180 g zahar pudra
- un praf de sare
- 1 plic praf de copt
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
- 5 galbenusuri
- 2-3 linguri smantana
- 500 g faina
- 180 g unt / margarina
- 180 g zahar pudra
- un praf de sare
- 1 plic praf de copt
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
- 5 galbenusuri
- 2-3 linguri smantana
Ingrediente pentru umplutura :
- 220 g mac macinat
- 200 g zahar pudra
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
- zeama stoarsa de la o jumatate de lamaie
- 5 albusuri
+ un borcan mai mic (400 g) de gem de caise (de casa, daca e posibil)
- 220 g mac macinat
- 200 g zahar pudra
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
- zeama stoarsa de la o jumatate de lamaie
- 5 albusuri
+ un borcan mai mic (400 g) de gem de caise (de casa, daca e posibil)
Ingrediente pentru uns / presarat prajitura :
- 1 ou
- zahar pudra
- 1 ou
- zahar pudra
Preparare :
Pentru aluat, intr-un bol incapator se cerne faina impreuna cu praful de copt, se adauga sarea, zaharul pudra si se amesteca putin cu mana aceste ingrediente uscate. In mijloc se face o adancitura, se adauga galbenusurile, smantana, untul / margarina, coaja de lamaie si se framanta rapid un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina daca e nevoie.
Aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se tine la frigider timp de o jumatate de ora. Intre timp pregatim umplutura.
Pentru umplutura, albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare (cu mixerul), se adauga treptat zaharul pudra si se mai bate putin, pana ce compozitia incepe sa luceasca, se adauga apoi coaja de lamaie si treptat si zeama. Se opreste mixerul si cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se incorporeaza cu grija si macul macinat (cu miscari de sus in jos, pe cat posibil sa nu distrugem bezeaua) - vezi imaginile din timpul prepararii.
Se ia aluatul din frigider si se imparte in doua parti egale. Se intind pe rand foi de dimensiunea tavii. Se asaza prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt siliconata, se intepa peste tot cu o furculita, se unge cu gem de caise (nu va zgarciti cu gemul, eu am pus tot borcanasul), se intinde si se niveleaza si umplutura cu mac pregatita, se acopera cu a doua foaie, se aranjeaza marginile, se inteapa peste tot cu furculita, se unge cu ou batut.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumeneste frumos deasupra (la mine a stat circa 50 de minute la cuptor).
Se presara cu zahar pudra dupa ce s-a racit putin.
Pentru aluat, intr-un bol incapator se cerne faina impreuna cu praful de copt, se adauga sarea, zaharul pudra si se amesteca putin cu mana aceste ingrediente uscate. In mijloc se face o adancitura, se adauga galbenusurile, smantana, untul / margarina, coaja de lamaie si se framanta rapid un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina daca e nevoie.
Aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se tine la frigider timp de o jumatate de ora. Intre timp pregatim umplutura.
Pentru umplutura, albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare (cu mixerul), se adauga treptat zaharul pudra si se mai bate putin, pana ce compozitia incepe sa luceasca, se adauga apoi coaja de lamaie si treptat si zeama. Se opreste mixerul si cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se incorporeaza cu grija si macul macinat (cu miscari de sus in jos, pe cat posibil sa nu distrugem bezeaua) - vezi imaginile din timpul prepararii.
Se ia aluatul din frigider si se imparte in doua parti egale. Se intind pe rand foi de dimensiunea tavii. Se asaza prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt siliconata, se intepa peste tot cu o furculita, se unge cu gem de caise (nu va zgarciti cu gemul, eu am pus tot borcanasul), se intinde si se niveleaza si umplutura cu mac pregatita, se acopera cu a doua foaie, se aranjeaza marginile, se inteapa peste tot cu furculita, se unge cu ou batut.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumeneste frumos deasupra (la mine a stat circa 50 de minute la cuptor).
Se presara cu zahar pudra dupa ce s-a racit putin.
Pofta buna !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu