Foi fragede, strat pufos cu mac şi cacao şi cremă delicioasă de vanilie. O prăjitură simplă, uşor de făcut, dar extrem de gustoasă ! Încercaţi-o, n-o să vă pară rău !
Ingrediente pentru foi: dimensiunea tăvii 25*35 cm
- 500 g făina albă de tip 000
- un praf de sare
- 220 g unt / margarină
- 150 g zahar pudră
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 gălbenuşuri
- 3 linguri smântână
- 1 plic praf de copt
- coaja răzuită de la o jumatate de lămâie
- 500 g făina albă de tip 000
- un praf de sare
- 220 g unt / margarină
- 150 g zahar pudră
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 gălbenuşuri
- 3 linguri smântână
- 1 plic praf de copt
- coaja răzuită de la o jumatate de lămâie
Ingrediente pentru stratul cu mac:
- 8 albuşuri
- 6 gălbenuşuri
- 200 g zahăr pudră
- 150 g mac măcinat (sau puteţi pune în loc de mac, nucă măcinată)
- 4 linguri cacao
- 2 linguri făină
- 1 plic praf de copt
- coaja răzuită de la o jumătate de lămâie
- 8 albuşuri
- 6 gălbenuşuri
- 200 g zahăr pudră
- 150 g mac măcinat (sau puteţi pune în loc de mac, nucă măcinată)
- 4 linguri cacao
- 2 linguri făină
- 1 plic praf de copt
- coaja răzuită de la o jumătate de lămâie
Ingrediente pentru cremă
- 700 ml lapte
- 2 plicuri budincă de vanilie Dr Oetker
- 200 g unt cu 82 % grăsime (obligatoriu unt, nu margarină)
- 150 g zahăr
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 700 ml lapte
- 2 plicuri budincă de vanilie Dr Oetker
- 200 g unt cu 82 % grăsime (obligatoriu unt, nu margarină)
- 150 g zahăr
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
Preparare :
Pentru aluat, într-un bol incăpător se cerne făina împreună cu praful de copt, se adaugă sarea, zahărul pudră şi se amestecă puţin cu mâna aceste ingrediente uscate. În mijloc se face o adâncitură, se adaugă gălbenuşurile, smântâna, untul / margarina, coaja de lămâie şi se frământă rapid un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adăuga puţină făină, daca e nevoie.
Se ia aluatul din frigider şi se împarte in două părţi egale. Se întind pe rând foi de dimensiunea tăvii.
Prima foaie se va coace pe dosul tăvii, pe hârtie de copt siliconată ( în cuptorul preîncălzit la 180 grade).
Cealaltă foaie coace impreună cu umplutura de mac. Foaia întinsă se pune în tava tapetată cu hârtie de copt siliconată, se toarnă umplutura de mac pregătită şi se coace la 180 de grade, până la proba cu scobitoarea (circa 40-45 minute, depinde de cuptor). Se răstoarnă din tavă, se îndepărtează hârtia de copt, se întoarce în poziţia iniţială şi lasă să se răcească de tot.
Pentru umplutura cu mac, macul măcinat se amestecă cu pudra de cacao, făina şi cu praful de copt.
Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare.
Gălbenuşurile se freacă (cu mixerul) cu zahărul pudră şi coaja răzuită de lămâie, până ce compoziţia se deschide la culoare şi devine o spumă densă, apoi oprim mixerul şi cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se încorporează cu grijă, alternativ amestecul de mac şi albuşurile bătute spumă (cu mişcări de jos în sus).
Pentru cremă, la praful de budincă se adaugă zahărul, apoi treptat laptele, amestecând continuu ca sa nu facă cocoloaşe şi se fierbe, până se îngroaşă. Se adaugă esenţa de vanilie și lasă sş se răcescă complet. Untul se freaca puțin cu mixerul, apoi se adaugă treptat si crema răcită şi se amestecă până la omogenizare.
Pentru aluat, într-un bol incăpător se cerne făina împreună cu praful de copt, se adaugă sarea, zahărul pudră şi se amestecă puţin cu mâna aceste ingrediente uscate. În mijloc se face o adâncitură, se adaugă gălbenuşurile, smântâna, untul / margarina, coaja de lămâie şi se frământă rapid un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adăuga puţină făină, daca e nevoie.
Se ia aluatul din frigider şi se împarte in două părţi egale. Se întind pe rând foi de dimensiunea tăvii.
Prima foaie se va coace pe dosul tăvii, pe hârtie de copt siliconată ( în cuptorul preîncălzit la 180 grade).
Cealaltă foaie coace impreună cu umplutura de mac. Foaia întinsă se pune în tava tapetată cu hârtie de copt siliconată, se toarnă umplutura de mac pregătită şi se coace la 180 de grade, până la proba cu scobitoarea (circa 40-45 minute, depinde de cuptor). Se răstoarnă din tavă, se îndepărtează hârtia de copt, se întoarce în poziţia iniţială şi lasă să se răcească de tot.
Pentru umplutura cu mac, macul măcinat se amestecă cu pudra de cacao, făina şi cu praful de copt.
Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare.
Gălbenuşurile se freacă (cu mixerul) cu zahărul pudră şi coaja răzuită de lămâie, până ce compoziţia se deschide la culoare şi devine o spumă densă, apoi oprim mixerul şi cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se încorporează cu grijă, alternativ amestecul de mac şi albuşurile bătute spumă (cu mişcări de jos în sus).
Pentru cremă, la praful de budincă se adaugă zahărul, apoi treptat laptele, amestecând continuu ca sa nu facă cocoloaşe şi se fierbe, până se îngroaşă. Se adaugă esenţa de vanilie și lasă sş se răcescă complet. Untul se freaca puțin cu mixerul, apoi se adaugă treptat si crema răcită şi se amestecă până la omogenizare.
Asamblare :
Foaia cu umplutura de mac + crema de vanilie + foaia coaptă separat + se presară cu zahăr pudră deasupra.
Se taie doar a doua zi, deoarece trebuie să se înmoaie foaia de sus de la cremă. Se păstrează la frigider sau acum iarna şi în cămară.
Foaia cu umplutura de mac + crema de vanilie + foaia coaptă separat + se presară cu zahăr pudră deasupra.
Se taie doar a doua zi, deoarece trebuie să se înmoaie foaia de sus de la cremă. Se păstrează la frigider sau acum iarna şi în cămară.
Poftă bună !!!
extraordinar ,nu am mai mancat asa ceva ,bravo !
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet ! Incearc-o, Emilia, e foarte buna !
RăspundețiȘtergere