marți, 8 decembrie 2015

Lămâiţa


Foi fragede și cremă delicioasă de lămâie. Topping - glazură de lămâie ! O prajitură clasică ce nu are vârstă ! Incercați-o, n-o să vă pară rău !



Ingrediente pentru foi: dimensiunea tăvii 25*35 cm (tavă mare de aragaz)
- 500 g făină
- 200 g unt / margarină
- 100 ml lapte
- 2 ouă
- 10 linguri zahăr pudră
- 1 linguriță bicarbonat de amoniu
- un praf de sare
Ingrediente pentru cremă:
- 1,200 l lapte (1 litru și 200 ml)
- 12 linguri zahăr
- 3 plicuri budincă cu gust de friscă Dr. Oetker
- 2 linguri amidon alimentar
- coaja răzuită de la o lămâie
- zeama de la o lămâie( eu am pus zeama de la o jumătate de lămâie, mi s-a părut suficientă)
- 200 g unt cu 82 % grăsime (obligatoriu unt, nu margarină)
+ pentru asamblat prăjitura gem de caise de casă, dacă se poate
Ingrediente pentru glazură:
- 150 g zahăr pudră
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 3 linguri gem de caise, fără pulpă
P.S. Eu de data aceasta am folosit glazură la rece cu gust de lămâie marca Dr. Oetker, 3 plicuri (e tot zahăr pudră cu lămâie și se prepară cu apă rece, conform instrucțiunilor de pe ambalaj).
Preparare:
    Pentru foi, intr-un bol incapator se cerne faina impreuna cu praful de sare, zaharul pudra si se amesteca putin cu mana aceste ingrediente uscate. In mijloc se face o adancitura, se adauga ouăle, untul / margarina, laptele, bicarbonatul de amoniu stins cu puțină zeamă de lămâie si se framanta rapid un aluat moale, dar nelipicios.
Se împarte aluatul în 4 părți egale și se coc foi pe dosul tăvii, pe hârtie de copt siliconată.
    Pentru crema, la praful de budinca se adauga amidonul, zaharul, treptat laptele, amestecand continuu ca sa nu faca cocoloase si se fierbe, pana se ingroasa. Se adaugă coaja răzuită de lămâie și lasa sa se racesca complet. Untul se freaca puțin cu mixerul, apoi se adauga treptat si crema racita si se amesteca pana la omogenizare. La sfârșit se adaugă, puțin câte puțin zeama de lămâie, amestecând continuu cu mixerul.
    Pentru glazură, se amestecă ingredientele bine și se întinde peste prăjitură. Dacă folosiți glazură la rece, marca Dr. Oetker, atunci preparați conform intrucțiunilor de pe ambalaj.
Asamblare: foaie + jumătate din cantitatea de cremă + foaie + gem de caise (nu vă zgârciți cu gemul) + foaie + restul de cremă + foaie + glazura de lămâie. Se păstrează la frigider și se taie doar a doua zi !
Poftă bună !!!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu