duminică, 29 noiembrie 2015

Tort Latte machiato


Moment festiv astăzi, deoarece pagina facebook, Prăjituri de casă, împlinește 1 an de existență ! A fost un an foarte frumos alături de voi, în care această pagină s-a îmbogățit cu peste o sută de rețete ! Mă simt onorată pentru cele 17.598 de aprecieri pe pagină, dar și pentru sutele de aprecieri la fiecare rețetă în parte. Vă mulțumesc pentru încrederea voastră, pentru sutele de mesaje de apreciere și încurajare ! La mulți ani, Prăjituri de casă !!! 
Pentru acest moment de sărbătoare v-am pregatit un tort delicios, care nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare ! Vă invit să încercați această rețetă !




Ingrediente pentru pandișpan : diametrul formei - 28 cm
- 9 ouă
- 9 linguri zahăr
- 9 linguri făină
- 1 lingură esență de vanilie
- 4 linguri ulei
- 4 linguri cacao de bună calitate
- 1 plic praf de copt
Ingrediente pentru cremă :
- 500 ml frișcă lichidă Hulala, Meggle, etc.
- 250 g mascarpone
- 1 păhărel de iaurt natur (125-150 g)
- 150 g zahăr pudră
- 1 plic gelatină alimentară albă Dr Oetker
- 50 ml apă
- 1 pliculet nesscafe
- 2 pliculețe cappuccino classic
- 2 lingurițe esență de migdale
Ingrediente pentru topping :
- 200 g ciocolată de bună calitate (cu lapte + amaruie, în amestec)
- 50 g unt
- 4 linguri lapte
Preparare :
    Pentru pandișpan, se separa ouăle. Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare (cu mixerul), se adauga treptat zahărul și se mai bate putin, până ce obținem o spumă fermă, lucioasă. Apoi se adaugă pe rând gălbenușurile, uleiul (ca la maioneza) și esența de vanilie. Se oprește mixerul si cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se incorporează cu grija făina cernută impreună cu praful de copt și praful de cacao (cu mișcări de jos in sus).
Marginile formei de copt se ung cu unt sau ulei, iar fundul se tapetează cu hârtie de copt siliconată. Compoziția pregătită se toarnă in formă si se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade, până la proba cu scobitoarea (la mine a stat circa 50 de minute la cuptor).
    După coacere se răstoarnă blatul din formă, se îndepărtează hârtia de copt și se întoarce în poziția inițială. Dupa răcire, se taie în 3 părti pe orizontală.
    Pentru cremă, frișca lichidă se bate spumă tare.
Gelatina se hidratează cu 50 ml apă rece și se lasă 10 minute la odihnit. Apoi se incălzește până la dizolvare (nu se fierbe !!!) și se lasă putin la răcit, înainte de a o încorpora în cremă (dar să fie în stare lichidă !!!).
Într-un bol încăpător se pune mascarponele, zahărul pudră și se amestecă bine cu mixerul, apoi se încorporează pe rând frișca bătută, iaurtul și gelatina pregătită. Crema astfel pregatită se împarte în două : într-o parte se incorporează nesscaffe-ul și cappucino, iar în cealaltă parte esența de migdale. Se lasă din ambele creme câte puțin pentru ornat !
    Pentru glazura de ciocolată, se rupe ciocolata cubulețe, se adaugă laptele si se topește pe baie de aburi sau la microunde, apoi se adaugă untul tăiat cubulețe si se amestecă până la omogenizare. Glazura se pregătește doar după ce tortul este asamblat și acoperit cu cremă !
Asamblare :
Foaie de tort + cremă de migdale + foaie de tort + cremă de cafea + foaie de tort. Cu o parte din crema păstrată se acoperă tortul, se toarnă glazura de ciocolată. Se lasă 1 oră la frigider ca să se întărească glazura, apoi se ornează cu crema rămasă.
P.S. Foile de tort se pot însiropa puțin .
Poftă bună !!!













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu