sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Prajitura cu mere si crema de vanilie


Foi fragede si doua straturi de umplutura : cu mere / scortisoara si crema delicioasa de vanilie ! O incantare a simturilor... Este o prajitura deosebit de gustoasa, incercati-o cu incredere !!!



Ingrediente pentru foi : dimensiunea tavii 25*35 cm
- 500 g faina alba de tip 000
- un praf de sare
- 220 g unt / margarina
- 150 g zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat
- 2 galbenusuri
- 3 linguri smantana
- 1 plic praf de copt
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
Ingrediente pentru umplutura cu mere :
- 12 mere mari, frumoase
- zahar si scortisoara dupa gust
Ingrediente pentru crema de vanilie :
- 2 oua
- 2 linguri zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 3 linguri rase faina sau amidon alimentar
- 300 ml lapte
- 150 g unt cu 80 % grasime (obligatoriu unt, nu margarina)
- 100 g zahar pudra
Preparare :
    Pentru aluat, intr-un bol incapator se cerne faina impreuna cu praful de copt, se adauga sarea, zaharul pudra si se amesteca putin cu mana aceste ingrediente uscate. In mijloc se face o adancitura, se adauga galbenusurile, smantana, untul / margarina, coaja de lamaie si se framanta rapid un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina, daca e nevoie.
Aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se tine la frigider timp de o jumatate de ora. Intre timp pregatim umplutura cu mere.
    Pentru umplutura cu mere, se spala merele, se curata de coaja, se dau prin razatoarea cu ochiuri mai mari si se pun la calit impreuna cu zahar si scortisoara macinata dupa gust. Se lasa pe foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana ce scade sucul merelor. Se lasa sa se raceasca de tot.
Se ia aluatul din frigider si se imparte in trei parti egale. Se intind pe rand foi de dimensiunea tavii.
Prima foaie se va coace pe dosul tavii, pe hartie de copt siliconata ( in cuptorul preincalzit la 180 grade).
Celelalte doua foi se vor coace impreuna cu umplutura de mere. Pentru cele doua foi care se coc cu umplutura cu mere, procedam in felul urmator : se asaza prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt siliconata, se presara cu 2-3 linguri gris, se distribuie si se niveleaza uniform umplutura cu mere, se asaza si a doua foaie. Se inteapa peste tot cu o furculita - vezi imaginile din timpul prepararii !
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumeneste frumos deasupra (circa 30-40 minute, depinde de cuptor).
    Pentru crema de vanilie, ouale intregi se freaca cu cele doua linguri de zahar, se adauga faina / amidonul, laptele (putin cate putin, amestecand continuu ca sa nu faca cocoloase) si se fierbe pana se ingroasa. Se adauga si esenta de vanilie si se lasa la racit. Untul se freaca cu cele 100 g zahar pudra, se adauga treptat si crema racita si se amesteca bine cu mixerul, pana ce devine omogena.
Asamblare :
Cele doua foi cu umplutura cu mere + crema de vanilie + foaia coapta separat + deasupra se presara cu zahar pudra.
Prajitura se taie a doua zi, deoarece foaia de sus trebuie sa se inmoaie putin de la crema !
Pofta buna !!!
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu