joi, 31 decembrie 2015

Tort de ciocolată, vişine şi frişcă


Pandişpan moale si pufos, cremă delicioasă de ciocolată si cremă de alune şi un strat de frişcă cu vişine din compot. Un desert minunat pentru ocazii speciale ! Perfect pentru Revelion ! Reţeta este a mamei mele si v-o ofer cu multă dragoste !



Ingrediente pentru blat : diametrul formei 28 cm 
- 10 oua
- 10 linguri zahar
- 12 linguri faina
- 2 linguri cu varf de cacao
- 4 linguri ulei
- 1 plic praf de copt
Ingrediente pentru crema :
- 2 plicuri budinca de ciocolata Dr Oetker
- 8 linguri zahar
- 200 g crema de alune Nutella / Finetti
- 1 fiola esenta de rom Dr Oetker
- 1 lingura cu varf de cacao
- 700 ml lapte
- 200 g unt cu 80 % grasime
Ingrediente pentru stratul de frisca :
- 200 ml frisca lichida Hulala / Meggle
- 1 pliculet intaritor pentru frisca Dr Oetker
- visine din compot
+ pentru insiropat foile de tort am folosit circa 150-200 ml zeama de compot de visine, in care am amestecat 2 linguri de sirop de artar (dar in loc de sirop de artar puteti folosi 2 linguri de rom bautura)
Preparare :
    Pentru pandișpan, se separa ouăle. Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare (cu mixerul), se adauga treptat zahărul și se mai bate putin, până ce obținem o spumă fermă, lucioasă. Apoi se adaugă pe rând gălbenușurile, uleiul (ca la maioneza). Se oprește mixerul si cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se incorporează cu grija făina cernută impreună cu praful de copt și praful de cacao (cu mișcări de jos in sus).
Marginile formei de copt se ung cu unt sau ulei, iar fundul se tapetează cu hârtie de copt siliconată. Compoziția pregătită se toarnă in formă si se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade, până la proba cu scobitoarea (la mine a stat circa 50 de minute la cuptor).
După coacere se răstoarnă blatul din formă, se îndepărtează hârtia de copt și se întoarce în poziția inițială. Dupa răcire, se taie în 4 părti pe orizontală.
    Pentru crema, la praful de budinca se adauga cacaua, zaharul, treptat laptele, amestecand continuu ca sa nu faca cocoloase si se fierbe, pana se ingroasa. Se adaugă in crema calda Nutella / Finetti, esenta de rom și lasa sa se racesca complet.
Untul se freaca puțin cu mixerul, apoi se adauga treptat si crema racita si se amesteca pana la omogenizare.
    Frisca lichida se bate cu intaritorul pentru frisca. Visinele se scurg de zeama de compot. Zeama de compot se amesteca cu siropul de artar sau cu romul.
Asamblarea tortului :
    Fiecare foaie de tort se va insiropa dupa gust ! Crema se imparte in trei parti egale ! Din cantitatea de frisca se lasa putin si pentru ornat tortul !
Foaie de tort + crema de ciocolata + foaie de tort + frisca + visine din compot + foaie de tort + crema de ciocolata + foaie de tort + exterirul tortului se imbraca cu crema de ciocolata. Se orneaza cu frisca pastrata si cu visine din compot ! Vezi imaginile din timpul prepararii !
Pofta buna !!!





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu