duminică, 7 februarie 2016

Prăjitura Kati (Caty)


O prăjitură simplă, dar deosebit de gustoasă. Reţeta e din caietul cu retete al mamei mele. Se coc trei foi, dintre care una se zdrobeşte şi se amestecă cu gem de caise, rom, cacao...iar deasupra bezea din albuşuri şi ciocolată răzuită, E minunată, încercaţi-o !



Ingrediente pentru foi: dimensiunea tăvii 25*35 cm (tava mare de aragaz)
- 650 g făină albă
- 200 g zahăr pudră
- 200 g unt / margarină
- 3 gălbenuşuri
- 1 plic praf de copt
- puţin lapte, cât să fie aluatul moale, dar nelipicios
Ingrediente pentru umplutură:
- 1 foaie coaptă şi zdrobită cu degetele
- 2 linguri cu vârf de cacao
- 3 linguri gem de caise - de casă, dacă se poate
- 150 g zahăr pudră
- 150 g unt moale
- 1 fiolă rom Dr. Oetker sau rom bătură după gust
- puţin lapte călduţ, în care se dizolvă 1 plic de zahăr vanilat - atât lapte, încât umplutura să aibă o consistenţă cremoasă
Ingrediente pentru bezea:
- 3 albuşuri
- 200 g zahăr pudră
+ ciocolată (de bună calitate) pentru răzuit deasupra
Preparare:
    Pentru foi, din ingredientele menţionate mai sus se frământă un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adăuga puţină făină, dacă e nevoie. Aluatul se împarte în trei părţi egale şi se coc pe rând foi, pe dosul tăvii, pe hârtie de copt siliconată (în cuptorul preîncălzit la 180 de grade).
    Pentru umplutură, din cele trei foi, una se zdrobeşte / se fărâmiţează cu degetele (cea mai nereuşită), se adaugă şi restul ingredientelor menţionate mai sus şi se amestecă până la omogenizare - vezi imaginile din timpul preparării !
Umplutura se pune între cele două foi rămase !
    Pentru bezea, se bat albuşurile spumă tare cu un praf de sare (cu mixerul), apoi se adaugă zahărul pudră şi se mai bate puţin, până ce compoziţia luceşte frumos, apoi se mută vasul pe baie de aburi şi se amestecă încet cu mixerul, pe treapta cea mai mică, având grijă să nu ajungă cablul mixerului la plita fierbinte. Se opreşte mixerul din când în când şi dacă nu cade spuma de pe telul mixerului, iar spuma e călduţă, e gata. Totul durează circa 6-8 minute, nu mai mult. Această operaţiune se poate face şi cu tel manual, cum doriţi dumneavoastră. Bezeaua se întinde imediat pe prăjitură şi se răzuieşte deasupra ciocolată.
    Se taie a doua zi, după ce s-au înmuiat foile de la umplutură !
Poftă bună !!!











2 comentarii:

  1. URA!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Caut reteta asta de vreo 3 ani! E prajitura copilariei mele si am dorit tare mult sa o gasesc! Din pacate caietul de retete al mamei s-a pierdut! Bine ca a ramas caietul mamei tale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult, Mihaela ca ti-am adus reteta mult dorita. Te pup dulce !

      Ștergere