duminică, 28 februarie 2016

Prăjitură cu brânză de vaci Rákóczi


O prăjitură clasică în Ungaria, iar numele ei nu are nicio legătură cu principele maghiar, Rákóczi Ferenc. Reţeta provine din oraşul Dombóvár şi aparţine cofetarului celebru, Rákóczi János. Vă invit să încercaţi această prăjitură minunată !




Ingrediente pentru aluat : dimensiunea tăvii 25*40 cm (tavă mare de aragaz)
- 400 g făină albă
- 130 g zahăr pudră
- 250 g unt / margarină
- 1 ou
- coaja răzuită de la o jumătate de lămâie
- un praf de sare
- 1 plic praf de copt
- 2-3 linguri smântână
Ingrediente pentru umplutură :
- 1 kg brânză de vaci proaspătă
- 200 g smântână cu 25 % grăsime
- 4 gălbenuşuri
- 200 g zahăr pudră
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 2 linguri cu vârf de griş
- 100 g stafide (opţional)
- coaja răzuită de la o jumătate de lămâie
Ingrediente pentru grilajul de spumă :
- 4 albuşuri
- 150 g zahăr pudră
- 1 lingură zeamă de lămâie
- un praf de sare
+ gem de caise de casă, dacă se poate
Preparare :
    Pentru aluat, intr-un bol incăpător se cerne făina împreună cu praful de copt, se adaugă sarea, zahărul pudră şi se amestecă puţin cu mâna aceste ingrediente uscate. În mijloc se face o adâncitură, se adaugă oul, smântâna, untul / margarina, coaja de lămâie şi se frământă rapid un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adăuga puţină faină, dacă e nevoie.
Se întinde foaia la dimensiunea tăvii, se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt siliconată, se înţeapă peste tot cu o furculiţă şi se coace fără umplutură circa 15 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Între timp se pregăteşte umplutura.
    Pentru umplutură, într-un bol se amestecă brânza de vaci cu restul ingredientelor (cu mixerul), până la omogenizare.
Această umplutură se întinde peste foaia precoaptă şi se mai coace prăjitura circa 20 de minute.
    Pentru grilajul de spumă se bat albuşurile spumă tare cu un praf de sare, se adaugă treptat şi zahărul pudră, iar la final zeama de lămâie. Spuma astfel pregătită se pune într-un poş sau pungă la care se taie un colţ şi se desenează grilajul. Vezi imaginile din timpul preparării !!! Se mai pune prajitura la cuptor circa 10 minute, până ce şi spuma prinde o culoare rozalie.
    Pătrăţelele de spumă se umplu cu gem de caise, cu ajutorul unui poş sau pistol de ornat.
Poftă bună !!!























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu