luni, 1 februarie 2016

Tartă cu mere, caramel, alune, mascarpone şi frişcă


Bază de biscuiti care se coace impreună cu un strat de caramel presărat cu alune, apoi mere călite şi mascarpone. Se ornează cu frişcă, caramel şi alune. Un deliciu care vă va răsfăţa simţurile ...!




Ingrediente pentru stratul de biscuiţi: (folosiţi o formă rotundă cu diametrul de 25 cm, eu am folosit o formă cu fundul detaşabil)
- 250 g biscuiţi simpli cu vanilie
- 150 g unt (obligatoriu unt, nu margarină)
Ingrediente pentru sosul de caramel:
- 400 g zahăr tos
- 150 g unt (obligatoriu unt, nu margarină)
- 250 ml frişcă lichidă Hulala/ Meggle
Ingrediente pentru stratul cu mere:
- 3 mere frumoase
- 20 g unt (obligatoriu unt, nu margarină)
- 2 linguri zahăr
- 1 linguriţă scorţişoară măcinată
Ingrediente pentru stratul cu mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 1 lingură zahăr pudră
- 1 ou
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
Ingrediente pentru ornat:
- 200 ml frişcă lichidă Hulala / Meggle
+ 200 g alune nesărate sau nuci - din care o parte vine în tartă şi lăsăm puţin şi pentru ornat deasupra
Preparare:
    Pentru stratul cu biscuiţi se macină biscuiţii cu maşina de tocat carne sau în robotul de bucătărie şi se amestecă cu untul topit. Fundul formei se tapetează cu hârtie de copt siliconată, se adaugă biscuiţii pregătiţi cu unt şi se tasează cu degetele, formând roata şi o margine de circa 2 cm. Vezi imaginile din timpul preparării !!! Se coace baza astfel pregătită timp de 10-15 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 grade. Între timp, pregătim celelalte ingrediente.
    Pentru stratul cu mere, se curăţă merele, se taie feliuţe şi împreună cu untul, zahărul şi scorţişoara se călesc, până se evaporă zeama merelor.
    Pentru sosul de caramel, se pune zahărul tos intr-un vas şi se caramelizează, apoi se adaugă untul tăiat cubuleţe şi frişca lichidă. Se amestecă pe foc potrivit, până ce se omogenizează. Se ia de pe foc şi se lasă puţin la răcit.
    Alunele nesărate se macină grosier, iar din cantitatea de 200 g păstrăm câteva linguri pentru ornat, iar restul vine în tartă.
    Pentru stratul cu mascarpone se amestecă bine ingredientele cu ajutorul unui mixer.
Asamblare:
Peste stratul de biscuiţi precopt se toarnă din sosul de caramel (se lasă şi pentru ornat ! )+ alunele măcinate grosier + merele călite + crema de mascarpone. Tarta se pune din nou la cuptor pentru 25-30 minute, la 180 de grade. După coacere se lasă la răcit, se scoate cu grijă din formă, apoi se întinde frişca bătută, se toarnă sosul de caramel păstrat şi alunele tocate.
Poftă bună !!!


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu