O prajitura foarte gustoasa si deosebit de aspectuoasa.
Ingrediente pentru foi : dimensiunea tavii 28*40 cm
-500 g faina
-250 g unt/margarina
-4 galbenusuri de ou
-100 g zahar pudra
-1 plic praf de copt
-2 linguri cu varf de smantana (25 % grasime)
Ingrediente pentru crema :
-2 plicuri budinca de vanilie
-1 plic budinca cu gust de frisca
-1 litru lapte
-6 linguri zahar tos
-200 g unt/margarina
-200 g zahar pudra
Ingrediente pentru spuma de fructe :
-5 albusuri de ou
-200 g zahar pudra
-5 linguri gem de afine/capsuni/visine/zmeura/caise - in functie de ce aveti in casa. Eu am pus doua linguri gem de afine si trei linguri de visine cu zmeura.
Pentru uns si presarat ultima foaie :
-1 galbenus de ou
-2 linguri cu varf de smantana (25 % grasime)
-1 lingura zahar pudra
-100 g nuci/alune maruntite-eu am pus alune
Preparare :
Pentru foi se cerne faina intr-un vas, se adauga si restul ingredientelor, se framanta un aluat moale, elastic, dar sa nu fie lipicios. Daca mai e nevoie, putem adauga putina faina.
Se imparte in 4 parti egale si se coc pe rand foile pe dosul tavii. Inainte sa punem la copt ultima foaie, a patra, se unge deasupra cu amestecul facut din galbenus, zahar pudra si smantana si se presara cu nuci/alune maruntite. Se coace astfel ultima foaie. Bucatile de aluat se tin la frigider pana cand se coc pe rand.
Pentru crema amestecam budincile cu cele 6 linguri de zahar, se pune pe rand putin lapte, se amesteca sa nu se faca cocoloase, se pune tot laptele si se fierbe pana cand se ingroasa. Se lasa la racit.
Separat se freaca cu mixerul untul/margarina cu zaharul pudra si se incorporeaza pe rand crema racita.
Pentru spuma de fructe se bat albusurile spuma tare, se incorporeaza zaharul pudra (cu mixerul) si se fierbe pe baie de aburi E gata cand dupa tel nu se mai intinde spuma. Eu si pe foc am continuat sa amestec cu mixerul, pe viteza cea mai mica. Atentie la cablul mixerului, sa nu ajunga la foc. Din cand in cand opream mixerul, il ridicam sa ma uit daca se mai intinde spuma. Toata operatiunea tine doar 5-8 minute, deci nu trebuie fiarta mult.
Luam de pe aburi si incorporam cele 5 linguri de gem in spuma (tot cu mixerul). Spuma se pregateste imediat inainte sa incepem asamblarea. Nu e bine sa stea mult timp pregatita, deoarece se intareste.
Asamblare : foaie + jumatate din cantitatea de spuma de fructe + foaie + toata crema de vanilie + foaie + restul de spuma + deasupra se pune foaia cu nuci/alune. Se presara cu zahar pudra.
Ingrediente : pentru 24 bucati
-250 g faina
-250 g branza de vaci
-250 g unt/margarina la temperatura camerei
-un praf de sare
-o jumatate de plic praf de copt (6 g)
+pentru umplutura orice fel de gem : prune/gutui/caise etc Eu am folosit gem de prune.
+pentru tavalit zahar pudra
Preparare :
Intr-un vas se cerne faina impreuna cu praful de copt, se adauga branza de vaci, margarina, sarea si se framanta un aluat moale, dar sa nu fie lipicios. Se mai poate adauga putina faina.
Se imparte aluatul in trei parti egale. Din fiecare parte formam cu mainile o bila. Fiecare bila se intinde subtire, sub forma de cerc. Se taie cercul cu un cutit in 8 triunghiuri. La baza triunghiurilor se face o crestatura mica, se pune cate o lingurita de gem si se ruleaza dand forma de cornulet. Capetele cornuletelor se aduna cu degetele (ca sa nu iasa gemul in timpul coacerii).
Se pun cornuletele intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt (eu am pus foaie de silicon care se poate spala si refolosi) si se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana capata o culoare aurie.
Se tavalesc in zahar pudra dupa ce s-au racit putin.
Ingrediente pentru aluat (pentru circa 12 covrigi) :
-550 g faina
-100 g unt/margarina moale
-300 ml lapte caldut
-75 g zahar
-25 g drojdie proaspata
-1 plic zahar vanilat
-un praf de sare
Pentru uns/presarat intre foi :
-80 g unt/margarina topit(a)
-2 plicuri zahar vanilat
Pentru uns deasupra :
-1 galbenus de ou
-3-4 linguri de lapte
Pentru insiropat :
-3 linguri miere
-3 linguri apa
Preparare :
Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul vanilat, drojdia si se lasa 2-3 minute pana se umfla.
Intre timp, intr-un vas se cerne faina, se adauga untul moale, zaharul, sarea si laptele cu drojdia. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, mai putem adauga un pic de faina.
Se acopera aluatul cu un servet curat de bucatarie, in vasul in care s-a framantat si se lasa la dospit 1 ora (pana cand isi dubleaza volumul).
Se imparte aluatul in doua parti egale. Se intinde o foaie subtire, se unge cu unt topit, se presara cu un plic de zahar vanilat si se indoaie foaia pe lung in doua. Mai intindem cu sucitorul un pic foaia indoita, dar mai mult in latime. Se taie pe lungime fasii de 2 cm latime (mie mi-au iesit 6 fasii, deci 6 covrigi dintr-o parte de aluat). Fiecare fasie se taie in lungime in doua, dar intr-o parte nu se taie de tot aluatul. Se impletesc fasiile intre ele si se da forma de covrig.
Se pun covrigii in tava tapetata cu hartie de copt siliconata, se lasa la dospit 15 minute in tava, se ung deasupra cu amestecul de galbenus si lapte. Se coc in cuptorul preincalzit, la 180-190 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. Imediat ce se scoate tava din cuptor, se ung deasupra cu amestecul de miere si apa (cu o pensula).
Asa se procedeaza si cu cealalta parte de aluat.
Ingrediente :
-500 g faina
-300 ml lapte caldut
-30 g drojdie proaspata
-1 lingura zahar pudra
-50 g unt/margarina moale
-2 galbenusuri de ou
-coaja razuita de la o lamaie
-o jumatate de lingurita sare
Preparare :
In laptele caldut se dizolva zaharul pudra si drojdia si se lasa 2-3 minute sa se umfle.
Separat, intr-un vas se cerne faina, se adauga restul ingredientelor + laptele cu drojdia si se framanta un aluat moale (dar sa nu fie lipicios). Daca mai e nevoie, putem adauga putina faina.
Acoperim aluatul cu un servet curat de bucatarie, in vasul in care am framantat si se lasa la dospit 1 ora si jumatate intr-un loc caldut.
Se intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina (de grosimea unui deget sa fie aluatul), se decupeaza cercuri cu ajutorul unui pahar. Resturile de aluat se framanta/se intind/se decupeaza din nou. Se lasa la dospit pe masa de lucru inca o jumatate de ora. Intre timp se pune intr-o cratita ulei la infierbantat (uleiul in cratita sa fie cam de 3-4 degete grosime) si se prajesc pe rand gogosile pana se rumenesc frumos . Le intoacem de pe o parte, pe alta, iar focul sa fie mediu. Le scoatem din ulei pe servetele de bucatarie ca sa absoarba uleiul. Cand s-au racit putin, se presara cu zahar pudra.
Ingrediente :
-600 g faina
-50 g drojdie proaspata
-100 g unt / margarina topit(a)
-1 ou
-300 ml lapte caldut
-1 lingurita zahar
-o jumatate de lingurita sare
Ingrediente pentru glazura sarata :
-30 g faina
-30 g sare
-50 ml apa
Preparare :
Pentru aluat, in laptele caldut dizolvam zaharul si drojdia, lasam 2-3 minute pana se umfla.
Separat se cerne intr-un vas faina, adaugam sarea, oul, untul topit si laptele cu drojdia. Se framanta un aluat moale, elastic, dar nelipicios. Daca e nevoie, mai putem adauga putina faina.
Se lasa aluatul la dospit o ora, acoperindu-l in vasul in care am framantat cu un servet curat de bucatarie.
Pentru glazura sarata se amesteca bine ingredientele.
Se imparte aluatul in 12 bucati egale. Din fiecare bucata formam cu palmele unse cu ulei snururi lungi de circa 80 cm. Fiecarui snur ii dam forma de covrig (vezi imaginile). Mutam covrigii intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt siliconata (mie mi-au incaput 4 covrigi deodata in tava). Se coc in cuptorul preincalzit la 190-200 grade in felul urmator : se tin 10 minute la copt, dupa care scoatem tava, picuram covrigii cu glazura sarata si se pun inapoi la copt pana se rumenesc frumos deasupra.