duminică, 8 februarie 2015

Cremes a la Kiev

O prajitura foarte gustoasa si deosebit de aspectuoasa.



Ingrediente pentru foi : dimensiunea tavii 28*40 cm
-500 g faina
-250 g unt/margarina
-4 galbenusuri de ou
-100 g zahar pudra
-1 plic praf de copt
-2 linguri cu varf de smantana (25 % grasime)

Ingrediente pentru crema :
-2 plicuri budinca de vanilie
-1 plic budinca cu gust de frisca
-1 litru lapte
-6 linguri zahar tos
-200 g unt/margarina
-200 g zahar pudra

Ingrediente pentru spuma de fructe :
-5 albusuri de ou
-200 g zahar pudra
-5 linguri gem de afine/capsuni/visine/zmeura/caise - in functie de ce aveti in casa. Eu am pus doua linguri gem de afine si trei linguri de visine cu zmeura.

Pentru uns si presarat ultima foaie :
-1 galbenus de ou
-2 linguri cu varf de smantana (25 % grasime)
-1 lingura zahar pudra
-100 g nuci/alune maruntite-eu am pus alune

Preparare :
    Pentru foi se cerne faina intr-un vas, se adauga si restul ingredientelor, se framanta un aluat moale, elastic, dar sa nu fie lipicios. Daca mai e nevoie, putem adauga putina faina.
Se imparte in 4 parti egale si se coc pe rand foile pe dosul tavii. Inainte sa punem la copt ultima foaie, a patra, se unge deasupra cu amestecul facut din galbenus, zahar pudra si smantana si se presara cu nuci/alune maruntite. Se coace astfel ultima foaie. Bucatile de aluat se tin la frigider pana cand se coc pe rand.
    Pentru crema amestecam budincile cu cele 6 linguri de zahar, se pune pe rand putin lapte, se amesteca sa nu se faca cocoloase, se pune tot laptele si se fierbe pana cand se ingroasa. Se lasa la racit.
Separat se freaca cu mixerul untul/margarina cu zaharul pudra si se incorporeaza pe rand crema racita.
    Pentru spuma de fructe se bat albusurile spuma tare, se incorporeaza zaharul pudra (cu mixerul) si se fierbe pe baie de aburi E gata cand dupa tel nu se mai intinde spuma. Eu si pe foc am continuat sa amestec cu mixerul, pe viteza cea mai mica. Atentie la cablul mixerului, sa nu ajunga la foc. Din cand in cand opream mixerul, il ridicam sa ma uit daca se mai intinde spuma. Toata operatiunea tine doar 5-8 minute, deci nu trebuie fiarta mult.
Luam de pe aburi si incorporam cele 5 linguri de gem in spuma (tot cu mixerul). Spuma se pregateste imediat inainte sa incepem asamblarea. Nu e bine sa stea mult timp pregatita, deoarece se intareste.

Asamblare : foaie + jumatate din cantitatea de spuma de fructe + foaie + toata crema de vanilie + foaie + restul de spuma + deasupra se pune foaia cu nuci/alune. Se presara cu zahar pudra.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu