duminică, 8 februarie 2015

Covrigi polonezi



Ingrediente pentru aluat (pentru circa 12 covrigi) :
-550 g faina
-100 g unt/margarina moale
-300 ml lapte caldut
-75 g zahar
-25 g drojdie proaspata
-1 plic zahar vanilat
-un praf de sare

Pentru uns/presarat intre foi :
-80 g unt/margarina topit(a)
-2 plicuri zahar vanilat

Pentru uns deasupra :
-1 galbenus de ou
-3-4 linguri de lapte

Pentru insiropat :
-3 linguri miere
-3 linguri apa

Preparare :
Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul vanilat, drojdia si se lasa 2-3 minute pana se umfla.
Intre timp, intr-un vas se cerne faina, se adauga untul moale, zaharul, sarea si laptele cu drojdia. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, mai putem adauga un pic de faina.
Se acopera aluatul cu un servet curat de bucatarie, in vasul in care s-a framantat si se lasa la dospit 1 ora (pana cand isi dubleaza volumul).
Se imparte aluatul in doua parti egale. Se intinde o foaie subtire, se unge cu unt topit, se presara cu un plic de zahar vanilat si se indoaie foaia pe lung in doua. Mai intindem cu sucitorul un pic foaia indoita, dar mai mult in latime. Se taie pe lungime fasii de 2 cm latime (mie mi-au iesit 6 fasii, deci 6 covrigi dintr-o parte de aluat). Fiecare fasie se taie in lungime in doua, dar intr-o parte nu se taie de tot aluatul. Se impletesc fasiile intre ele si se da forma de covrig.
Se pun covrigii in tava tapetata cu hartie de copt siliconata, se lasa la dospit 15 minute in tava, se ung deasupra cu amestecul de galbenus si lapte. Se coc in cuptorul preincalzit, la 180-190 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. Imediat ce se scoate tava din cuptor, se ung deasupra cu amestecul de miere si apa (cu o pensula).
Asa se procedeaza si cu cealalta parte de aluat. 













3 comentarii: