luni, 28 septembrie 2015

Coronita ungureasca cu bacon, carnati si ceapa


Aluat moale, pufos, condimentat cu maghiran maruntit si umplutura delicioasa cu bacon, carnati, ceapa. O coronita-aperitiv deosebit de gustoasa si de satioasa !




Ingrediente pentru aluat :
- 500 g faina alba
- 2 oua
- 300 ml lapte caldut
- 50 ml ulei
- 70 g zahar
- 2 lingurite maghiran uscat, maruntit
- 1 pliculet drojdie uscata (7 g)
- 1 lingurita sare
Ingrediente pentru umplutura :
- 1 lingura boia de ardei dulce
- o jumatate de lingurita piper macinat
- 1 lingurita chimen macinat
- 200 g bacon taiat fasiute (eu am folosit bacon si pastrama de porc in amestec)
- 50 g carnati uscat de casa, taiati feliute
- 1 ceapa rosie, de marime mijlocie, taiata rondele subtiri
Ingrediente pentru uns foaia si deasupra :
- 1-2 linguri ulei
- 1 ou
Preparare :
    Pentru aluat, la faina cernuta se adauga drojdia uscata, sarea, maghiranul maruntit, se amesteca putin cu mana aceste ingrediente uscate, se face o adancitura in mijloc, in care se adauga ouale, uleiul si laptele caldut in care am dizolvat zaharul. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina, daca e nevoie. Aluatul se lasa la dospit o ora si jumatate, acoperit cu un servet curat de bucatarie.
    Intre timp se pregatesc ingredientele pentru umplutura, asa cum am precizat mai sus. Cele 3 condimente : boiaua, piperul si chimenul macinat se amesteca intr-un paharel.
    Aluatul dospit se intinde sub forma dreptunghiulara (circa 1 cm grosime), jumatate din foaia de aluat se unge cu ulei si acolo unde s-a uns cu ulei, se presara amestecul de condimente. Pe toata suprafata foii de aluat se aranjeaza pe rand bacon-ul, carnatii, ceapa. Se ruleaza strans ca si cozonacul dinspre partea condimentata, spre partea necondimentata. Vezi imaginile din timpul prepararii !!! Dupa ce s-a rulat, se aranjeaza sub forma de cerc, unind capetele.
    Coronita se asaza intr-o forma rotunda (24-26 cm diametrul) tapetata cu hartie de copt siliconata, se unge desupra cu ou batut, iar cu o foarfeca se fac ciupituri in forma de cruce ca sa aiba aburii loc pe unde sa iasa in timpul coacerii.
    Se coace in cuptorul preincalzit la 180-190 grade, pana se rumeneste frumos deasupra. La mine a stat o ora la cuptor, dar daca aveti un cuptor care coace mai tare, acoperiti coronita cu folie de aluminiu, ca sa se patrunda si in interior ! Folia se va indeparta doar in ultimele 10 minute ca sa se rumeneasca frumos si deasupra.
Pofta buna !!!
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu