O varianta sanatoasa de gogosi coapte la cuptor, nu prajite in ulei. Sunt moi, pufoase, iar umplutura poate varia in functie de gustul fiecaruia : nutella, gem de casa. Sunt delicioase, merita incercate !!!
Ingrediente pentru aluat : pentru circa 35 bucati
- 550 g faina alba de tip 000
- 250 ml lapte caldut
- 25 g drojdie proaspata
- 90 g unt moale (obligatoriu unt, nu margarina)
- 3 linguri zahar
- un praf de sare
- 1 ou
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
- 550 g faina alba de tip 000
- 250 ml lapte caldut
- 25 g drojdie proaspata
- 90 g unt moale (obligatoriu unt, nu margarina)
- 3 linguri zahar
- un praf de sare
- 1 ou
- coaja razuita de la o jumatate de lamaie
Ingrediente pentru umplutura :
- crema de alune Nutella / Finetti etc sau gem de casa
- crema de alune Nutella / Finetti etc sau gem de casa
Ingrediente pentru uns deasupra :
- 1 ou
- 1 ou
Preparare :
Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul si drojdia. Se lasa 2-3 minute pana se umfla.
Intr-un vas se cerne faina, se adauga sarea, untul, oul, coaja razuita de lamaie si laptele cu drojdia. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina. Se lasa aluatul in vasul in care s-a framantat, se acopera cu un servet curat de bucatarie si se lasa o ora si jumatate la dospit, intr-un loc caldut.
Dupa dospire, aluatul se intinde (circa o jumatate de cm grosime) si cu ajutorul unui pahar sau bol (circa 10 cm diametrul) se decupeaza cercuri. Pe fiecare cerc de aluat se pune o lingurita de Nutella sau gem de casa, se aduna marginile / se apasa ca sa nu iasa umplutura, formand bilute. Aluatul care ramane dupa decupare se framanta / se intinde si se decupeaza din nou, pana la epuizare.
Bilutele se asaza cu partea adunata in jos, in forme de briose (muffins) tapetate cu hartiute speciale. Vezi imaginile din timpul prepararii !!!
Se mai lasa la dospit circa 15-20 minute, apoi se ung desupra cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. Nu le uscati in exces !!!
Optional se pot presara cu zahar pudra deasupra, dar sunt suficient de dulci si fara !
Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul si drojdia. Se lasa 2-3 minute pana se umfla.
Intr-un vas se cerne faina, se adauga sarea, untul, oul, coaja razuita de lamaie si laptele cu drojdia. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina. Se lasa aluatul in vasul in care s-a framantat, se acopera cu un servet curat de bucatarie si se lasa o ora si jumatate la dospit, intr-un loc caldut.
Dupa dospire, aluatul se intinde (circa o jumatate de cm grosime) si cu ajutorul unui pahar sau bol (circa 10 cm diametrul) se decupeaza cercuri. Pe fiecare cerc de aluat se pune o lingurita de Nutella sau gem de casa, se aduna marginile / se apasa ca sa nu iasa umplutura, formand bilute. Aluatul care ramane dupa decupare se framanta / se intinde si se decupeaza din nou, pana la epuizare.
Bilutele se asaza cu partea adunata in jos, in forme de briose (muffins) tapetate cu hartiute speciale. Vezi imaginile din timpul prepararii !!!
Se mai lasa la dospit circa 15-20 minute, apoi se ung desupra cu ou batut si se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. Nu le uscati in exces !!!
Optional se pot presara cu zahar pudra deasupra, dar sunt suficient de dulci si fara !
Pofta buna !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu