Foi din albusuri si alune macinate, doua feluri de crema : de vanilie si de frisca cu alune caramelizate, ambele creme parfumate cu coaja de portocale. Un tort delicios care merita incercat !!!
Ingrediente pentru foile de tort : pentru o forma cu diametrul de 28 cm. Se coc pe rand 4 foi. Aveti mai jos ingredientele pentru o singura foaie :
- 3 albusuri
- un praf de sare
- 3 linguri zahar
- 2 linguri faina
- 60 g alune nesarate, macinate
- 3 albusuri
- un praf de sare
- 3 linguri zahar
- 2 linguri faina
- 60 g alune nesarate, macinate
Ingrediente pentru crema de vanilie :
- 12 galbenusuri
- 12 linguri zahar
- 200 g unt la temperatura camerei (cu 80 % grasime)
- 600 ml lapte
- 3 linguri cu varf de amidon alimentar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- coaja razuita de la o jumatate de portocala
- 12 galbenusuri
- 12 linguri zahar
- 200 g unt la temperatura camerei (cu 80 % grasime)
- 600 ml lapte
- 3 linguri cu varf de amidon alimentar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- coaja razuita de la o jumatate de portocala
Ingrediente pentru crema de frisca :
- 300 ml frisca lichida
- 1 pahar de iaurt natur (125 ml - eu am folosit Activia natur)
- 150 g zahar
- 200 g alune nesarate
- coaja razuita de la o jumatate de portocala
- 300 ml frisca lichida
- 1 pahar de iaurt natur (125 ml - eu am folosit Activia natur)
- 150 g zahar
- 200 g alune nesarate
- coaja razuita de la o jumatate de portocala
Ingrediente pentru ornat :
- 200 ml frisca lichida
- 200 ml frisca lichida
Preparare :
Pentru foile de tort, separam cele 3 oua. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, se adauga cele 3 linguri de zahar si se mai bate circa 2 minute. Se opreste mixerul si cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se incorporeaza pe rand cele 2 linguri de faina si cele 60 g alune macinate ( cu miscari de sus in jos, cu grija ca sa nu distrugem bezeaua ).
Fundul formei de tort se tapeteaza cu hartie de copt siliconata (pentru aceasta, am pus forma pe hartie, am desenat conturul formei cu un creion, apoi am decupat hartia), se toarna compozitia pregatita si se niveleaza. Se coace la 180 de grade, circa 15-20 minute. Se face proba cu scobitoarea, dar in orice caz, nu uscati in exces foile !!! Dupa coacere, foaia de tort se scoate din forma, iar hartia de copt nu se indeparteaza decat dupa racire.
Acum urmeaza sa mai coaceti inca 3 foi, urmand aceeasi reteta !!! Galbenusurile ramase de la foi le veti folosi pentru prepararea cremei de vanilie.
Pentru crema de vanilie, se freaca galbenusurie cu zaharul (cu mixerul), pana ce compozitia se deschide la culoare si devine o spuma densa, apoi se adauga amidonul alimentar, coaja razuita de portocale, esenta de vanilie, laptele si se fierbe pana se ingroasa (amestecand continuu). Se lasa sa se raceasca de tot.
Untul se freaca putin cu mixerul pe o treapta de viteza mai mica si se adauga pe rand si crema de vanilie racita. Se omogenizeaza bine si se pune la frigider, pana ce pregatim cealalta crema.
Pentru crema de frisca, zaharul se pune la caramelizat intr-o tigaie, apoi se adauga alunele nesarate, se amesteca bine si apoi se toarna pe o bucata de hartie de copt siliconata. Se lasa sa se raceasca de tot, apoi se macina in robotul de bucatarie sau se da prin masina de tocat carne. Din aceasta cantitate de alune caramelizate macinate punem la o parte vreo 3-4 linguri pentru ornat.
Intr-un bol incapator se bate frisca se adauga treptat iaurtul, alunele caramelizate macinate si coaja razuita de portocale. Vezi imaginile din timpul prepararii !!!
Pentru foile de tort, separam cele 3 oua. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, se adauga cele 3 linguri de zahar si se mai bate circa 2 minute. Se opreste mixerul si cu ajutorul unei linguri de lemn / spatule se incorporeaza pe rand cele 2 linguri de faina si cele 60 g alune macinate ( cu miscari de sus in jos, cu grija ca sa nu distrugem bezeaua ).
Fundul formei de tort se tapeteaza cu hartie de copt siliconata (pentru aceasta, am pus forma pe hartie, am desenat conturul formei cu un creion, apoi am decupat hartia), se toarna compozitia pregatita si se niveleaza. Se coace la 180 de grade, circa 15-20 minute. Se face proba cu scobitoarea, dar in orice caz, nu uscati in exces foile !!! Dupa coacere, foaia de tort se scoate din forma, iar hartia de copt nu se indeparteaza decat dupa racire.
Acum urmeaza sa mai coaceti inca 3 foi, urmand aceeasi reteta !!! Galbenusurile ramase de la foi le veti folosi pentru prepararea cremei de vanilie.
Pentru crema de vanilie, se freaca galbenusurie cu zaharul (cu mixerul), pana ce compozitia se deschide la culoare si devine o spuma densa, apoi se adauga amidonul alimentar, coaja razuita de portocale, esenta de vanilie, laptele si se fierbe pana se ingroasa (amestecand continuu). Se lasa sa se raceasca de tot.
Untul se freaca putin cu mixerul pe o treapta de viteza mai mica si se adauga pe rand si crema de vanilie racita. Se omogenizeaza bine si se pune la frigider, pana ce pregatim cealalta crema.
Pentru crema de frisca, zaharul se pune la caramelizat intr-o tigaie, apoi se adauga alunele nesarate, se amesteca bine si apoi se toarna pe o bucata de hartie de copt siliconata. Se lasa sa se raceasca de tot, apoi se macina in robotul de bucatarie sau se da prin masina de tocat carne. Din aceasta cantitate de alune caramelizate macinate punem la o parte vreo 3-4 linguri pentru ornat.
Intr-un bol incapator se bate frisca se adauga treptat iaurtul, alunele caramelizate macinate si coaja razuita de portocale. Vezi imaginile din timpul prepararii !!!
Asamblarea tortului :
Foaie de tort + crema de vanilie + crema de frisca + din nou foaie de tort + crema de vanilie + crema de frisca si tot asa, pana ce epuizam foile de tort . Cel mai usor este sa impartiti ambele creme in 4, deoarece avem 3 randuri de crema + ornat exterior. Marginile tortului le-am imbracat cu crema de vanilie, iar deasupra crema de frisca.
Se orneaza dupa gust cu frisca si cele 3-4 linguri de alune caramelizate, macinate. Pe langa frisca eu am mai ornat tortul si cu sos de caramel din comert, marca Dr. Oetker.
Foaie de tort + crema de vanilie + crema de frisca + din nou foaie de tort + crema de vanilie + crema de frisca si tot asa, pana ce epuizam foile de tort . Cel mai usor este sa impartiti ambele creme in 4, deoarece avem 3 randuri de crema + ornat exterior. Marginile tortului le-am imbracat cu crema de vanilie, iar deasupra crema de frisca.
Se orneaza dupa gust cu frisca si cele 3-4 linguri de alune caramelizate, macinate. Pe langa frisca eu am mai ornat tortul si cu sos de caramel din comert, marca Dr. Oetker.
Pofta buna !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu