sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Albinita cu crema de castane

O varianta delicioasa, exotica a retetei clasice. Incercati-o si va veti indragosti de ea.


Ingrediente pentru foi : pentru o tava de 35*25 cm
-400 g faina
-2 linguri cacao
-2 linguri miere
-2 oua
-200 g zahar
-50 g unt /margarina
-2 lingurite bicarbonat de sodiu
Ingrediente pentru crema fiarta :
-1 budinca de vanilie
-2 linguri faina
-500 ml lapte
-200 g zahar pudra
-1 lingurita esenta de vanilie
Ingrediente pentru crema de castane :
-500 g piure de castane (se gaseste congelat, e impachetat ca o margarina)
-150 g unt /margarina
-100 g zahar pudra (Zaharul se pune doar daca piureul de castane e neindulcit. Daca cumparati varianta indulcita, nu mai e necesar sa adaugati zaharul pudra)
-1 lingurita esenta de rom sau 3 linguri de bautura rom
Ingrediente pentru glazura :
-120 g ciocolata (eu am pus in amestec ciocolata cu lapte+amaruie)
-1 lingurita ulei
-4 linguri frisca lichida
Preparare :
Pentru foi, intr-un vas se amesteca pudra de cacao, mierea, zaharul, ouale si untul/margarina si se pune pe baie de aburi, amestecand continuu, pana cand se topeste zaharul.
Se ia de pe foc, se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, faina si se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga faina, daca e nevoie.
Se imparte aluatul in 3 parti egale, se intind pe rand foi care se coc pe dosul tavii, in cuptorul preincalzit la 180 grade. Eu am intins foaia pe planseta bine presarata cu faina, am pus pe dosul tavii hartie de copt siliconata, am mutat foaia intinsa pe hartie si acolo am mai intins-o/aranjat-o. Nu trebuie uscate tare foile, se coc foarte repede, de aceea atentie la cuptor.
Pentru crema fiarta, se amesteca budinca, faina, zaharul, se pune cate un pic de lapte si se amesteca sa nu faca cocoloase, se pune pe urma si restul de lapte, esenta de vanilie si se fierbe pana se ingroasa. Se lasa la racit.
Pentru crema de castane, se amesteca intr-un bol cu mixerul piureul de castane, se adauga untul, zaharul pudra (daca e nevoie), esenta de rom si treptat se incorporeaza (tot cu mixerul) si crema fiarta si racita. Se omogenizeaza bine.
Cu aceasta crema umplem foile, iar deasupra se pune glazura de ciocolata.
Pentru glazura de ciocolata, topim pe baie de aburi ingredientele, amestecand continuu pana se ingroasa putin. Se toarna imediat si se intinde pe prajitura. Se taie prajitura a doua zi, dupa ce s-au inmuiat foile. Sincer va spun, noi n-am rezistat pana a doua zi, dar in doar cateva ore deja foile erau moi. E dementiala!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu