duminică, 4 ianuarie 2015

Turta dulce

Deliciul copilariei la tine acasa ! Sunt atat de moi ca pur si simplu ti se topesc in gura, iar de mirosul de scortisoara / cuisoare care inunda bucataria in timpul coacerii nici nu mai vorbesc. Veti astepta cu greu sa fie gata si sa se raceasca prima tava.



Ingrediente pentru aluat :
-500 g faina
-100 ml miere
-150 g zahar pudra
-1 lingurita cu varf de cuisoare macinate
-2 lingurite cu varf de scortisoara macinata
-1 lingurita bicarbonat de sodiu
-2 oua
-150 g unt /margarina moale

Pentru ornat deasupra :
-o jumatate de albus de ou
-100 g zahar pudra
-1 ligurita zeama de lamaie

Preparare :
Se cerne faina intr-un vas. Se adauga mierea calduta (se incalzeste in microunde cateva secunde sau se tine borcanul in apa fierbinte cateva minute), zaharul pudra, mirodeniile, ouale, untul/margarina moale si bicarbonatul care se stinge cu zeama de lamaie (se pune bicarbonatul intr-o cescuta, se stoace zeama de lamaie si se amesteca).
Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Cu siguranta veti mai adauga putina faina.
Se intinde aluatul (de grosimea unui deget, deci nu subtire ca se vor usca in timpul coacerii), se decupeaza diferite forme, se pun in tava tapetata cu hartie de copt siliconata. 
Se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade cateva minute. Nu le uscati in exces ca vor ramane tari. Daca in timpul coacerii ridicati o turta si vedeti ca s-a inchis putin dedesubt la culoare, e gata. 
Dupa ce s-au racit complet, se orneaza dupa preferinta. Ornamentul de pe turtele mele sunt opera fetitei mele de 13 ani.
Pentru ornat se bate albusul cam pe jumatate, se adauga zaharul pudra si se mai bate putin, se adauga zeama de lamaie. Se pune intr-un pos cu varful subtire si se orneaza dupa plac. Se lasa macar o ora la uscat.
Intr-o cutie etansa vor ramane fragede saptamani intregi.












3 comentarii: