sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Prajitura Parlament


O prajitura eleganta, rafinata, cu o crema light delicioasa. Pregatiti-o cu grija, dragoste si va deveni preferata familiei.




Ingrediente pentru blat : tava 25x30 cm. Daca aveti tava mai mare, de ex. 28x40, cantariti o data si jumatate ingredientele.
-7 albusuri
-140 g zahar
-60 g faina
-7 linguri nuca/alune nesarate, macinata(e)
-1 plic praf de copt

Ingrediente pentru stratul de nuci/alune :
-250 g nuci/alune nesarate, maruntite (nu macinate)
-20 g unt/margarina moale

Ingrediente pentru crema :
-7 galbenusuri
-140 g zahar
-o jumatate de lingura faina
-3 linguri apa
-250 ml frisca lichida Meggle, Hulala etc. Eu am folosit Meggle.
-10 g gelatina granule sau praf

Ingrediente pentru asamblare :
-circa 300 g biscuiti de tip Petit Beurre (sa nu fie foarte sfaramiciosi ca se vor inmuia prea tare in prajitura)
-circa 400 g crema de alune Nutella, Fineti etc.
-100 ml cafea naturala fiarta si racita
-1 lingura cacao

Pentru blat, se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul si se mai bate putin cu mixerul. Se opreste mixerul si se incorporeaza cu o lingura de lemn faina cernuta si amestecata cu praful de copt si cele 7 linguri de nuca (alune) macinata(e), cu miscari de jos in sus sa nu se distruga spuma.
Tava se tapeteaza cu hartie de copt siliconata si se unge hartia cu aproximativ 20 g de unt moale. Peste stratul de unt/margarina se presara cele 250 g de nuca maruntita (alune maruntite) si se uniformizeaza in tava.
Peste stratul de nuca maruntita (alune) se intinde compozitia preparata inainte. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade (foc potrivit), pana la proba cu scobitoarea. Se rastoarna din tava dupa ce s-a copt si se indeparteaza hartia.
Prajitura se lasa cu nuca maruntita in sus si se unge cu crema de alune Nutella cat este calda inca .Se lasa la racit.
Dupa ce s-a racit, se ia biscuite cu biscuite,se inmoaie cateva secunde in cafea fiarta si racita si se aranjeaza biscuitii pe prajitura.
Pentru crema, galbenusurile se freaca bine cu zaharul, se adauga si apa, se fierbe amestecand continuu, pe baie de aburi pana cand se ingroasa. Nu vom obtine o crema foarte groasa, va avea consistenta smantanii. Lasam crema la racit.
Praful sau granulele de gelatina se dizolva in 50 ml apa. Se pune cateva minute pe foc, dar nu fierbem, doar infierbantam (fierberea distruge gelatina). Lasam sa se raceasca putin.
Separat se bate frisca, se adauga gelatina putin cate putin si crema de oua racita si se omogenizeaza bine cu mixerul. Se intinde aceasta crema peste stratul de biscuiti.
Deasupra presaram pudra de cacao. Se pune la rece pentru o noapte.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu