sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Prajitura Lara


Va desfat virtual simturile cu o prajitura pufoasa cu gem de portocale si crema de rom si ciocolata. 




Ingrediente pentru pandispanul simplu : tava 30*40 cm
-5 oua
-5 linguri zahar
-5 linguri faina
-o jumatate de plic praf de copt

Ingrediente pentru pandispanul cu cacao : tava 30*40 cm
-5 oua
-5 linguri zahar
-5 linguri faina
-2 linguri cacao
-1 lingura apa
-1 lingura ulei
-o jumatate de plic praf de copt

Ingrediente pentru crema :
-2 plicuri budinca de vanilie
-2 linguri faina
-750 ml lapte
-250 g zahar
-300 g unt sau margarina la temperatura camerei
-150 g ciocolata razuita (de lapte si amaruie in amestec)
-1 lingura rom bautura
-1 fiola esenta de rom Dr Oetker
+ 300 ml gem de portocale (un borcan mai mic)

Preparare :
Pentru pandispanul simplu se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare (cu mixerul), se adauga zaharul si se mai bate putin. Oprim mixerul, adaugam galbenusurile, faina cernuta impreuna cu praful de copt si omogenizam cu grija (cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn) cu miscari de jos in sus ca sa nu distrugem spuma.
Compozitia se intinde intr-o tava tapetata cu hartie de copt siliconata si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana la proba cu scobitoarea. Dupa ce s-a racit, se taie pandispanul in doua pe orizontala.
Pentru pandispanul cu cacao se procedeaza la fel, doar ca apa se adauga de la inceput la albusuri, iar uleiul si praful de cacao ultima data (si praful de cacao se cerne ca sa nu ramana cocoloase). Se coace la fel. Dupa ce s-a racit, se taie si acest pandispan in doua.
Deci, se obtin 4 foi, 2 galbene si 2 cu cacao.
Pentru crema, se amesteca praful de budinca cu faina, zaharul, se adauga treptat laptele si se fierbe pana se ingroasa. Se lasa la racit.
Intr-un bol se freaca cu mixerul untul/margarina, se adauga treptat crema racita, ciocolata razuita si romul (bautura+esenta).

Asamblare : foaie cu cacao + crema + foaie galbena + gem de portocale + foaie galbena + crema + foaie cu cacao + crema mai putina deasupra + presaram cu fulgi de ciocolata sau razuim ciocolata .

Pofta buna !!!

PS. Eu n-am gasit gem de portocale la noi in oras, de aceea am preparat acasa. E foarte usor si repede de facut.
Reteta :
-1 kg de portocale, pe care le cantarim fara coaja si pielita alba
- 1 gel fix pentru gemuri + 350 g zahar (asa scria pe plicul de la gel fix)
-1 baton de scortisoara
-5 bucati de cuisoare
-2 bucati de anason stelat
Portocalele se dau prin blender, pana se obtine un sos fin. Compozitia se pune la fiert, se adauga zaharul amestecat cu gel fix pentru gemuri, condimentele. Din momentul fierberii se tine pe foc 8-10 minute, amestecand continuu. Se ia de pe foc, se scot condimentele si se toarna in borcane curate. Se strang capacele pe borcane si se invelesc borcanele intr-o patura pana se racesc. Pe a doua zi s-a ingrosat gemul. Mi-au iesit 3 borcane mici.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu