joi, 12 martie 2015

Baigli cu nuca/mac




Aluat foarte fraged si multa umplutura delicioasa. Va fi cea mai buna reteta de baigli pe care ati incercat-o vreodata !



Ingrediente pentru aluat : pentru doi cozonaci
-500 g faina de tip 000
-100 g unt / margarina moale
-75 g untura
-40 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-20 g drojdie proaspata
-1 galbenus
-100 ml lapte caldut
-o jumatate lingurita sare
Ingrediente pentru umplutura cu mac :
-150 g mac macinat
-200 g zahar
-50 g stafide (optional)
-coaja razuita de la o jumatate de lamaie
-1 mar curatat si dat pe razatoarea mai marunta
Ingrediente pentru umplutura cu nuca :
-150 g nuca macinata
-200 g zahar
-50 g stafide (optional)
-coaja razuita de la o jumatate de lamaie
-2-3 linguri lapte
+gem de caise pentru uns foaia
Ingrediente pentru uns deasupra :
-1 ou
Preparare :
Stafidele se pun la inmuiat circa o ora in apa calduta cat sa le acopere. Pe urma se scurg bine de apa.
Pentru umplut, se amesteca separat ingredientele de la fie tip de umplutura.
Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul vanilat si drojdia. Se lasa 2-3 minute, pana se umfla. Separat, intr-un alt vas se cerne faina, se adauga sarea, zaharul, untura, margarina moale, galbenusul, laptele cu drojdia si se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina. 
Se lasa aluatul in vasul in care s-a framantat, se acopera cu un servet curat de bucatarie. Se lasa la dospit doua ore, intr-un loc caldut. 
Se imparte aluatul in doua parti egale. 
Se intinde o parte sub forma dreptunghiulara, se pune umplutura cu mac si se netezeste, se presara stafidele. Impaturam putin aluatul pe cele doua laterale mai scurte (ca sa nu iasa umplutura in timpul coacerii) si se ruleaza strans pe partea mai lunga (vezi imaginile de mai jos).
Se intinde si cealalta bucata de aluat, se unge cu gem de caise, se intinde umplutura cu nuca, se presara stafidele si se ruleaza ca la celalalt baigli.
Se pun ruladele in tavi pentru cozonac, tapetate cu hartie de copt siliconata, se ung deasupra cu ou batut, se inteapa adanc peste tot cu o scobitoare (ca sa nu crape in timpul coacerii). Se pun cele doua tavi, intr-o tava mai mare, lasand distanta intre ele ca sa se coaca uniform (vezi imaginile).
Se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. La mine au stat o ora la cuptor.

Pofta buna !































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu