luni, 23 martie 2015

Franzela alba de casa


Coaja crocanta, rumena si interior moale si foarte pufos. E cea mai buna franzela de casa pe care ati gustat-o vreodata. Incercati-o cu incredere, n-o sa va para rau.




Ingrediente pentru plamadeala (maia) :
-100 g faina
-1 plic drojdie uscata (granule)
-80 ml apa
Ingrediente pentru aluat :
-500 g faina alba (eu am pus 250 g faina alba de tip 550 si 250 g faina alba de tip 000)
-2 linguri ulei (preferabil de masline)
-20 g drojdie proaspata
-2 lingurite rase de sare
-270 ml apa calduta
-2 tablete de vitamina C (acid ascorbic la 200 mg/ buc), pisate pana devin praf (sa aveti grija sa fie vitamina C simpla, fara gust de propolis sau altceva) - de la farmacie
Preparare :
    Plamadeala sau maia se pregateste cu o seara inainte. Deci, se prepara seara si se lasa pana dimineata. Pentru prepararea acesteia se amesteca intr-un bol ingredientele mentionate mai sus, se acopera bolul cu un servet curat de bucatarie si se lasa in bucatarie (la temperatura camerei). Vara cand e foarte cald, se lasa vreo 2 ore la temperatura camerei si apoi se pune la frigider peste noapte. 
    Pentru aluat, in apa calduta se dizolva drojdia si se lasa 2-3 minute, pana se umfla. Intr-un vas se cerne faina, se adauga sarea, praful de vitamina C, uleiul, plamadeala pregatita cu o seara inainte, apa cu drojdia si se framanta un aluat elastic. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina, dar trebuie sa ramana totusi un aluat moale. 
Se lasa aluatul in vasul in care s-a framantat, se acopera cu un servet curat de bucatarie. Se lasa la dospit o ora si jumatate, intr-un loc caldut. 
Se intinde aluatul cu mana in forma dreptunghiulara si impaturam pe lung pana la mijloc si de o parte si de cealalta parte (vezi imaginile de mai jos). Intr-o parte se pliaza putin colturile si se incepe rularea aluatului, apasand la fiecare rulare, ca sa primeasca incet forma si lungimea corespunzatoare. Cand am terminat rularea, sa avem grija sa ramana capatul rulat dedesubt. Se pune aluatul rulat intr-o tava mare (inalta) tapetata cu hartie de copt siliconata si se acopera cu o alta tava de aceeasi dimensiune (vezi imaginile). Se lasa asa timp de 20 minute, pe urma se fac trei crestaturi cu un cutit bine ascutit si se acopera din nou vreo 15 minute, pana se dechid frumos acele crestaturi. 
Luam tava de sus, stropim putin interiorul acesteia cu apa, stropim putin si painea, punem inapoi capacul (tava) si se introduce in cuptorul rece, deci nu trebuie preincalzit. Aprindem aragazul si il fixam la 220-230 grade. Se coace franzela asa acoperita circa 45-50 minute, apoi se ia capacul (tava) si se mai tine circa 10-15 minute, pana se rumeneste frumos deasupra. 
    Cand am scos tava din cuptor, imediat am stropit putin franzela cu apa. E momentul de glorie, cand veti auzi cum va povesteste painea. :))) Incepe sa pocnesca, sa crape ici-colo coaja aceea minunata, iar mirosul painii aburinde nici nu-l pot descrie in cuvinte. Pur si simplu divin. Se scoate din tava si se lasa la racit pe un gratar.

Va doresc pofta buna ! Cu siguranta veti avea !!!






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu