vineri, 20 martie 2015

Cozonac in doua culori


Cel mai pufos, moale si aromat cozonac pe care l-ati gustat vreodata ! Imbogatit cu umplutura delicioasa de rahat si stafide !


Ingrediente pentru aluat : pentru 2 cozonaci
Dimensiunea tavii : 35 * 11 cm
-1 kg faina (eu am folosit Pambac, tip 000)
-170 g zahar
-200 g unt / margarina moale
-coaja razuita de la 1 lamaie
-1 ou intreg + 2 galbenusuri
-500 ml lapte caldut
-50 g drojdie proaspata (1 cubulet)
-1 lingurita cu varf de sare
-2 plicuri zahar vanilat
+ 1 lingura cu varf de cacao (de buna calitate)
-1 lingura lapte caldut

Ingrediente pentru umplutura :
-150 g stafide
-200 g rahat

Ingrediente pentru uns deasupra :
-1 ou

Preparare :
    Pentru umplutura, rahatul se taie cubulete (daca nu gasiti varianta gata taiata cubulete). 
Peste stafide se toarna apa calduta cat sa le acopere si 1 lingurita de esenta de rom. Se lasa 1 ora asa, amestecand din cand in cand. Dupa 1 ora se strecoara apa de pe ele.
    Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva cele doua plicuri de zahar vanilat si drojdia. Se lasa 2-3 minute, pana se umfla.
Intre timp, intr-un vas se cerne faina (doar astfel va iesi aluatul pufos), se adauga sarea, zaharul, untul / margarina moale, coaja de lamaie, ouale si laptele cu drojdia. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina. Imediat, se imparte aluatul in doua, iar intr-o jumatate se framanta praful de cacao cernut si 1 lingura de lapte. Se framanta bine, pana la omogenizare. Se pun aluaturile in vase separate, se acopera cu un servet curat de bucatarie si se lasa 1 ora si jumatate la dospit, intr-un loc caldut.
    Dupa ce au dospit, se injumatatesc aluaturile. Deci, vom obtine doua aluaturi albe si doua cu cacao. Se intinde pe rand un aluat alb si unul cu cacao. Peste foaia alba, se pune cea cu cacao si se mai trece putin peste cu sucitorul. Se presara pe foaie rahatul taiat cubulete si se ruleaza strans. Se pune intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt siliconata. 
La fel procedam si cu celelalte doua bucati de aluat, doar ca se umple cu stafidele scurse de apa.
    Se acopera cozonacii cu un servet curat de bucatarie si se mai lasa o jumatate de ora la dospit. Dupa trecerea timpului, se ung cozonacii deasupra cu ou batut. Se aseaza cele doua tavi de cozonac intr-o tava mai mare, lasand distanta intre ele.
    Se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade pana se rumenesc frumos deasupra (eu i-am tinut 1 ora la cuptor). La jumatatea timpului de coacere se intorc tavile mici, ca sa se coaca uniform cozonacii. Se scot din tavi si se acopera cu un servet curat de bucatarie pana se racesc complet. Dupa aceea se pot pune intr-o punga de plastic, ca sa ramana moi.

































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu