Tine loc de cina, alaturi de un ceai cald. E foarte buna, satioasa. Eu am pregatit portie dubla, dar reteta este pentru o bucata.
Tine loc de cina, alaturi de un ceai cald. E foarte buna, satioasa. Eu am
pregatit portie dubla, dar reteta este pentru o bucata.
Ingrediente pentru aluat :
-100 ml apa calduta
-300 ml lapte caldut
-1 lingurita de zahar
-25 g drojdie proaspata
-600 g faina
-1 lingurita sare
-100 ml apa calduta
-300 ml lapte caldut
-1 lingurita de zahar
-25 g drojdie proaspata
-600 g faina
-1 lingurita sare
Pentru uns intre straturi :
-100 g unt/marg
-5 linguri ulei
-100 g unt/marg
-5 linguri ulei
Pentru umplutura :
-4 linguri cu varf de smantana (25% grasime)
-250 g sunca presata, salam, carnati in amestec (sau orice altceva va place : ciuperci sau se poate folosi si friptura care a ramas de la alta masa)
-1 ceapa rosie, mare
-4 linguri cu varf de smantana (25% grasime)
-250 g sunca presata, salam, carnati in amestec (sau orice altceva va place : ciuperci sau se poate folosi si friptura care a ramas de la alta masa)
-1 ceapa rosie, mare
Pentru uns deasupra :
-1 ou si seminte de in/susan
-1 ou si seminte de in/susan
Preparare :
Pentru umplutura se taie mezelurile/ carnita cubulete si se amesteca cu ceapa taiata marunt si smantana. Se potriveste la gust cu sare si piper, daca e nevoie. Smantana putem sa mai punem, daca nu acopera bine cantitatea de ingrediente.
Pentru uns intre straturi topim in microunde sau pe aragaz untul/marg. si amestecam cu cele 5 linguri de ulei.
Pentru aluat se amesteca apa calduta, laptele caldut, zaharul, se dizolva drojdia si se lasa 2-3 minute sa se umfle. Intr-un alt vas se cerne faina (faina se cerne ca aluatul sa iasa mai pufos), se adauga sarea, lichidul cu drojdia si se framanta un aluat moale, elastic, dar sa nu fie lipicios. Daca mai e nevoie, putem adauga un pic de faina. Nu trebuie lasat la dospit.
Se imparte aluatul in 3 parti egale. Fiecare parte se intinde pe rand foaie subtire. Punem prima foaie pe o tava mare sau pe un dog mare si cu ajutorul unei pensule ungem foaia cu amestecul de unt+ulei, punem urmatoarea foaie si pe asta distribuim uniform umplutura din mezeluri, punem si a treia foaie, pe care o ungem din nou cu amestecul de marg+ulei. Impaturam aluatul dintr-o parte pana la mijloc, apoi din cealalta parte tot pana la mijloc si pe urma de jos in sus si invers. Pe imagini se vede foarte bine cum trebuie sa procedam .
Intoarcem cu totul painea si o asezam intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt. Tava trebuie sa fie doar putin mai mare decat painea, deoarece ea trebuie sa creasca in inaltime in timpul coacerii, nu sa se lateasca. Eu am pus in tava mare, pentru ca am pus doua, una langa alta.
Se taie 8 felii cu un cutit, dar nu taiem decat pana la jumatate, nu pana jos. nu se taie chiar pana in mijloc. Se marcheaza mijlocul cu un pahar (vezi in imagine).Lasam sa dospeasca 30 de minute in tava, se unge pe urma deasupra cu ou batut, se presara seminte dupa gust.
Se coace in cuptorul preincalzit, la 180 grade circa 1 ora (pana se rumeneste frumos deasupra). Daca in timpul coacerii vedem ca se rumeneste prea repede deasupra, acoperim cu folie de aluminiu si asa se coace in continuare. Oricum trebuie sa stea 50-60 de minute ca sa se patrunda bine.
Pentru umplutura se taie mezelurile/ carnita cubulete si se amesteca cu ceapa taiata marunt si smantana. Se potriveste la gust cu sare si piper, daca e nevoie. Smantana putem sa mai punem, daca nu acopera bine cantitatea de ingrediente.
Pentru uns intre straturi topim in microunde sau pe aragaz untul/marg. si amestecam cu cele 5 linguri de ulei.
Pentru aluat se amesteca apa calduta, laptele caldut, zaharul, se dizolva drojdia si se lasa 2-3 minute sa se umfle. Intr-un alt vas se cerne faina (faina se cerne ca aluatul sa iasa mai pufos), se adauga sarea, lichidul cu drojdia si se framanta un aluat moale, elastic, dar sa nu fie lipicios. Daca mai e nevoie, putem adauga un pic de faina. Nu trebuie lasat la dospit.
Se imparte aluatul in 3 parti egale. Fiecare parte se intinde pe rand foaie subtire. Punem prima foaie pe o tava mare sau pe un dog mare si cu ajutorul unei pensule ungem foaia cu amestecul de unt+ulei, punem urmatoarea foaie si pe asta distribuim uniform umplutura din mezeluri, punem si a treia foaie, pe care o ungem din nou cu amestecul de marg+ulei. Impaturam aluatul dintr-o parte pana la mijloc, apoi din cealalta parte tot pana la mijloc si pe urma de jos in sus si invers. Pe imagini se vede foarte bine cum trebuie sa procedam .
Intoarcem cu totul painea si o asezam intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt. Tava trebuie sa fie doar putin mai mare decat painea, deoarece ea trebuie sa creasca in inaltime in timpul coacerii, nu sa se lateasca. Eu am pus in tava mare, pentru ca am pus doua, una langa alta.
Se taie 8 felii cu un cutit, dar nu taiem decat pana la jumatate, nu pana jos. nu se taie chiar pana in mijloc. Se marcheaza mijlocul cu un pahar (vezi in imagine).Lasam sa dospeasca 30 de minute in tava, se unge pe urma deasupra cu ou batut, se presara seminte dupa gust.
Se coace in cuptorul preincalzit, la 180 grade circa 1 ora (pana se rumeneste frumos deasupra). Daca in timpul coacerii vedem ca se rumeneste prea repede deasupra, acoperim cu folie de aluminiu si asa se coace in continuare. Oricum trebuie sa stea 50-60 de minute ca sa se patrunda bine.
eu am facut placinta kombe cu umplutura de spanac si telemea !
RăspundețiȘtergereana
Ma bucur si sper ca v-a placut ! Cu siguranta a iesit delicios !
Ștergere