Aromati si foarte usor de facut. Sunt moi in interior, usor crocanti in exterior si cu o umplutura delicioasa de nuca si mere.
Ingrediente pentru aluat : pentru circa 16-18 buc
-250 g faina
-70 g unt / margarina moale
-1 galbenus
-30 g zahar pudra
- 1 lingurita drojdie uscata (granule)
-un praf de sare
-100 ml lapte caldut
Ingrediente pentru umplutura :
-10 linguri cu varf de nuca macinata
-3 mere de marime mijlocie, curatate si date prin razatoarea mai mare
-3 linguri cu varf de zahar pudra (sau dupa gust)
-50 g stafide, inmuiate in prealabil timp de 1 ora in apa calduta si scurse pe urma de apa (stafidele sunt optionale)
Preparare :
Pentru umplutura, se amesteca bine ingredientele si se lasa la odihnit, pana ce se framanta si dospeste aluatul.
Pentru aluat, faina se cerne intr-un vas, se adauga drojdia uscata, se amesteca cu mana si se lasa 15-20 minute sa se odihneasca. Pe urma, se adauga sarea, zaharul pudra, untul / margarina moale, galbenusul, laptele caldut si se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina. Se lasa la dospit, intr-un loc caldut, 1 ora si jumatate (se poate lasa in vasul in care s-a framantat si se acopera aluatul cu un servet curat de bucatarie).
Se intinde aluatul in forma dreptunghiulara (3 mm grosime), se intinde umplutura uniform, se ruleaza strans pe partea mai lunga. Cu un cutit bine ascutit se taie felii de circa 1,5 cm grosime (vezi imaginile de mai sus).
Se pun melcii intr-o tava tapetata cu hartie de copt siliconata (lasand distanta intre ei), se mai lasa 15 minute la odihnit.
Se coc in cuptorul preincalzit la 190 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. Nu le uscati foarte tare.
Se presara cu zahar pudra cand s-au racit putin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu