sâmbătă, 21 martie 2015

Prajitura Cherry Brandy


Blat de ciocolata foarte pufos / moale, crema delicioasa cu aroma de visine in coniac si topping decadent de ganache de ciocolata. 




Ingrediente pentru blat : dimensiunea tavii 28*40 cm
-300 g faina de tip 000
-150 g faina de tip 550 sau 650
-3 linguri cacao de buna calitate (de ex. cacao olandeza sau cacao neagra de la Dr. Oetker)
-1 lingurita cu varf bicarbonat de sodiu
-300 g zahar pudra
-2 linguri miere
-4 oua
-375 ml lapte
-375 ml unt / margarina topit(a)

Ingrediente pentru crema :
-700 ml lapte
-2 plicuri de budinca cu gust de frisca
-1 lingura faina
-200 g zahar pudra
-250 g unt / margarina la temperatura camerei
- 2 linguri esenta de cherry brandy (sau dupa gust)
- visinele scurse de la 1 borcan mare de compot (la 720 ml)
+marginile taiate ale blatului

Ingrediente pentru ganache-ul de ciocolata :
-160 g ciocolata cu lapte si amaruie in amestec (de buna calitate)
-50 ml frisca lichida
-1 lingurita ulei

Ingrediente pentru ornat :
-frisca batuta
-cateva visine puse la o parte de la crema

Preparare :
    Pentru blat, galbenusurile se freaca cu zaharul pudra + pe rand se adauga margarina topita, mierea, laptele, bicarbonatul de sodiu si alternativ fainile cernute si albusurile batute spuma tare, iar ultima data se amesteca si cu pudra de cacao cernuta.
Se poate lucra cu mixerul doar pana cand incepem sa punem faina. De la faina pana la cacao se amestaca cu grija cu o paleta sau lingura de lemn, cu miscari de jos in sus.
Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt siliconata si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana la proba cu scobitoarea. Va rezulta un blat foarte moale si pufos, pe care va trebui sa-l manevrati cu mare grija. Se rastoarna din tava si se indeparteaza hartia de copt, doar dupa ce blatul s-a racit complet. Se taie in doua pe orizontala, iar dupa taiere se introduc intre foi trei cutite cu lama mai lunga (la margini si la mijloc) si asa mutam cu grija foaia de sus, ca altfel se rupe.
    Pentru crema, se amesteca praful de budinci cu jumatate din cantitatea de zahar pudra, faina si cu putin lapte ca sa nu faca cocoloase, pe urma se adauga si restul de lapte, se fierbe la foc potrivit, pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca complet.
Untul / margarina se freaca cu restul de zahar pudra + crema racita si vom pune un pic din aceasta crema la o parte pentru deasupra prajiturii. La restul cremei se adauga marginile prajiturii facute cubulete + visinele scurse bine de zeama si maruntite putin cu un cutit + 2 linguri esenta de cherry brandy (in traducere visine in coniac) sau dupa gust. 
Aceasta crema se intinde peste jumatate de blat, se pune inapoi cu grija blatul de sus (tot cu ajutorul cutitelor), se intinde si crema lasata la o parte. Prajitura se pune la rece vreo 10 minute, pana pregatim ganache-ul de ciocolata.
   Pentru ganache-ul de ciocolata, se topeste pe baie de aburi ciocolata rupta cubulete, frisca lichida si uleiul, amestecand continuu, pana incepe sa se ingroase. Aceasta glazura se intinde imediat (cu grija) peste stratul acela subtire de crema. Lasam 2-3 ore sa se zvante glazura. 
Se portioneaza in cubulete toata prajitura (vezi imaginile) si se orneaza cu frisca si visine din compot. 

Pofta buna !!!

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu