vineri, 20 martie 2015

Cremes frantuzesc


O prajitura rafinata, eleganta si deosebit de gustoasa. 





Ingrediente pentru foi : dimensiunea tavii 25*38 cm - tava mare de aragaz.
-300 g faina
-100 g zahar pudra
-1 lingura miere
-70 g unt / margarina
-2 oua
-1 lingurita bicarbonat de sodiu

Ingrediente pentru blatul cu mac (folosim aceeasi tava ca la foi) :
-150 g zahar
-150 g faina
-6 oua
-3 linguri apa
-50 ml ulei
-1 plic praf de copt
-100 g mac macinat

Ingrediente pentru crema :
-3 galbenusuri
-150 g zahar
-2 plicuri budinca de vanilie
-1 lingurita esenta de vanilie
- 1 litru de lapte
-200 g zahar pudra
-250 g unt / margarina

Ingrediente pentru spuma deasupra :
- 3 albusuri
-150 g zahar pudra
+ 1 borcan mai mic de gem de caise

Preparare :
    Pentru foi, intr-un vas se incalzeste mierea si untul /margarina (nu fierbem), se ia de pe foc, se adauga faina cernuta, zaharul pudra, ouale si bicarbonatul de sodiu, pe care-l stingem in prealabil cu doua linguri de zeama de lamaie. Se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina. Se imparte aluatul in 2 parti egale.
Pe rand se intind foile la dimensiunea tavii, se pune hartie de copt siliconata pe dosul tavii, se pune foaia intinsa si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade pana se rumeneste putin. Nu uscati prea tare foile ! Se coc foarte repede, grija mare la cuptor ! La fel se procedeaza si cu a doua foaie. 
    Pentru blatul cu mac, se separa ouale. 
Faina se cerne si se amesteca cu praful de copt. 
Albusurile se bat spuma tare (cu mixerul) cu un praf de sare si la sfarsit se adauga 50 g zahar si se mai bate putin, pana ce compozitia devine lucioasa.
Galbenusurile se freaca (cu mixerul) cu 100 g de zahar, apa, uleiul (uleiul se pune pe rand, ca la maioneza) si se opreste mixerul. La acesta compozitie de galbenusuri se adauga alternativ albusurile batute spuma si faina cu praful de copt (amestecand cu miscari de jos in sus cu o lingura de lemn sau spatula). Ultima data se adauga pe rand si macul macinat, amestecand la fel ca pana acum, sa nu distrugem prea tare albusurile incorporate deja.
Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt siliconata si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana la proba cu scobitoarea. Se rastoarna blatul, se indeparteaza hartia de copt si se lasa la racit.
    Pentru crema se freaca cele 3 galbenusuri, zaharul si continutul celor doua plicuri de budinca de vanilie si atata lapte, incat sa nu faca cocoloase. Pe urma adaugam si restul de lapte, esenta de vanilie si se fierbe, pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca complet.
Separat se freaca untul / margarina cu zaharul pudra si se adauga pe rand si crema racita, amestecand bine cu mixerul, pe o treapta mai mica. 
    Pentru spuma care vine deasupra prajiturii, se bat albusurile spuma tare, se adauga si zaharul pudra si se fierbe pe baie de aburi, amestecand continuu cu un tel. Spuma e gata atunci cand nu se mai intinde dupa tel (necesita doar 5-6 minute de fierbere). Aceasta spuma se pregateste doar dupa ce prajitura a fost asamblata, deoarece trebuie intinsa pe prajitura imediat ce e gata. 

    Asamblare : Foaie cu miere + jumatate din cantitatea de crema + blat cu mac + cealalta jumatate de crema + foaie cu miere + se unge deasupra prajitura cu gem de caise (nu va zgarciti cu gemul) + se intinde spuma fiarta din albusuri + se rade ciocolata. 



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu