duminică, 22 martie 2015

Petalina - specialitate italieneasca


Aluat pufos si umplutura delicioasa cu sunca si cascaval. Poate fi servita la micul dejun sau poate fi pusa la pachet la scoala / locul de munca. Este foarte buna si satioasa.





Ingrediente pentru aluat :
-300 g faina de tip 000
-300 g faina manitoba (sau de tip 550 / 650)
-1 ou
-25 g drojdie proaspata
-300 ml lapte caldut
-4 linguri ulei de masline extravirgin
-1 lingurita cu varf de sare
-1 lingurita rasa de zahar
Ingrediente pentru umplutura :
-150 g sunca presata, taiata cubulete marunte
-150 g cascaval, taiat cubulete marunte
-4-5 linguri smantana (25 % grasime)
-o jumatate de ceapa alba, tocata marunt
-1 lingurita de patrunjel verde tocat
-sare, piper dupa gust
Ingrediente pentru uns deasupra :
-1 ou
-1 lingura lapte
Preparare :
    Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul, drojdia si se lasa 2-3 minute, pana se umfla.
Intr-un vas se cerne faina, se adauga sarea, oul, uleiul de masline, laptele cu drojdia si se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga putina faina, daca e nevoie. Se lasa aluatul in vasul in care s-a framantat, se acopera cu un servet curat de bucatarie. Se lasa la dospit o ora si jumatate, intr-un loc caldut.
    Pentru umplutura, se amesteca toate ingredientele mentionate mai sus si se condimenteaza dupa gust.
    Din aluatul dospit se taie o bucata de 350 g, iar restul aluatului se taie in 8 bucati egale. Bucata de 350 g se intinde pe hartie de copt siliconata, sub forma de cerc cu diametrul de circa 28 cm. Mutam hartia de copt pe o tava. Cele 8 bucati de aluat se intind pe rand, se imparte pe ele umplutura, se aduna ca intr-un pachetel, se intorc cu partea adunata in jos, se aranjeaza pe marginea aluatului intins (vezi imaginile de mai jos). Mijlocul cercului intins se taie in 8 petale si fiecare petala se trage si se lipeste pe cate o biluta umpluta (vezi imaginile). Cu varful unui cutit am facut mici crestaturi ca sa semene cu niste frunzulite. Se unge deasupra cu oul batut si amestecat cu lapte si se coace in cuptorul preincalzit la 200 grade.
    La inceput se lasa vreo 15-20 minute la 200 grade, apoi se trage la 180 grade, pana se rumeneste frumos deasupra. La mine a stat o ora la cuptor.
Pofta buna !!!


































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu