sâmbătă, 21 martie 2015

Impletitura cu branza de vaci / visine


Aluat fraged, gustos si umplutura delicioasa, pe care o putem varia dupa gust.




Ingrediente pentru aluat : pentru doua impletituri; dimensiunea tavilor 35*11 cm
-500 g faina
-200 g unt / margarina moale
-50 g untura
-1 ou intreg + 1 galbenus
-4 linguri de zahar
-1 zahar vanilat
-coaja razuita de la o jumatate de lamaie
-20 g drojdie proaspata
-100 ml lapte caldut
-o jumatate de lingurita sare

Ingrediente pentru umplutura cu branza :
-500 g branza de vaci (sau urda)
-2 oua
-coaja razuita de la o jumatate de lamaie
-30 g unt / margarina moale
-6 linguri zahar pudra
-2 plicuri zahar vanilat
-1-2 linguri gris

Ingrediente pentru umplutura cu visine (sau alte fructe, dupa gust) :
-500 g visine (daca sunt din compot, nu mai e necesar zahar ; daca sunt fructe proaspete, in functie de sezon, se adauga zahar dupa gust si se maruntesc in functie de marimea fructelor)
-2 linguri pesmet

Ingrediente pentru uns deasupra :
-1 galbenus amestecat cu 3-4 linguri de lapte si 1 lingurita zahar

Preparare :
    Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul, vanilia si drojdia. Se lasa 2-3 minute, pana se umfla. 
Intr-un vas se cerne faina, se adauga sarea, margarina, untura, ouale, coaja razuita de lamaie, laptele cu drojdia si se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Se mai poate adauga faina, daca e nevoie. 
Aluatul se lasa in vasul in care s-a framantat, se acopera cu un servet curat de bucatarie si se lasa la dospit o ora si jumatate intr-un loc caldut.
    Pentru umplutura cu branza (daca folosim urda, se poate adauga la compozitie si putin marar proaspat, tocat marunt ), se amesteca cu mixerul toate ingredientele, mai putin albusurile de la cele doua oua, care se vor bate spuma tare si asa se vor adauga la final in compozitie.
    Pentru umplutura cu visine, fructele se amesteca cu pesmetul si zahar dupa gust, doar daca folosim fructe proaspete. Daca folosim fructe din compot, atunci se vor scurge bine de zeama si zaharul nu mai este necesar.
    Aluatul dospit se imparte in doua parti egale, se intinde pe rand in forma dreptunghiulara (se intinde direct pe o bucata de hartie de copt siliconata), se taie conform imaginilor de mai sus, pe mijloc se pune umplutura si se impleteste (vezi imaginile). 
Se muta cu tot cu hartia de copt intr-o tava de cozonac (la mutat mai cereti ajutorul cuiva), se taie surplusul de hartie. 
La fel procedam si cu cealalta bucata de aluat. Cele doua tavi de cozonac se pun intr-o tava mai mare, lasand distanta intre ele, ca sa se coaca uniform. Deasupra se ung cu amestecul de galbenus-lapte-zahar.
    Se coc in cuptorul preincalzit la 180-190 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. La jumatatea timpului de coacere, se intorc tavile, ca sa se coaca / rumeneasca uniform. Se pot presara deasupra cu zahar pudra dupa ce s-au racit.
    Dupa ce s-au racit complet, se pot pune intr-o punga de plastic, ca sa ramana fragede si a doua zi.

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu